Laies, les gegantes
11 de febrer, de 10.00 a 20.00 h. 12 de febrer, de 10.00 a 18.00 h

La gegantona Laia, la Laia i la Laieta de la plaça Nova, la Laia dels Gegants de Pi, la Lola del Raval o la Maria la Neta de la Barceloneta, entre altres gegantes, i només gegantes, de la ciutat, es reuneixen al Palau de la Virreina per reivindicar santa Eulàlia com a patrona de Barcelona i retre homenatge a totes les barcelonines. El dimarts 12, Diada de Santa Eulàlia, desfilaran plegades en la passejada i el ball de les Laies.


Cerimònia del Penó de Santa Eulàlia
dimarts 12, 09:45h

El dimarts 12 de febrer comença amb la tradicional cerimònia de col·locació del penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, acompanyada dels regidors. Mentre sona l’himne d’Els segadors, la gegantona Laia farà la seva tradicional balladeta i saludarà des de la plaça el penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada.


El pregó dels infants
dimarts 12, 10:00h

El pregó dels infants per les festes de Santa Eulàlia és una activitat educativa adreçada a l’alumnat de 3r, 4t i 5è de primària que té com a objectiu que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona i que s’iniciïn en els processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa. El pregó se celebra a la plaça de Sant Jaume, davant l’alcaldessa de Barcelona i el consistori municipal.

En acabar l’acte, el grup d’animació musical Xiula representarà l’espectacle Donem-li una volta al cos, que combina música, dinàmiques, jocs i sentit de l’humor per fer participar i ballar petits i grans.


Audicions de carilló des del Palau de la Generalitat
dimarts 12, 12:00h to 12:15h

Programa festiu d’inici de la festa

Horaris subjectes a modificacions per raons de força major

 


Ho organitza: Generalitat de Catalunya


Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona
dimarts 12, 18:30h

Una gran ballada de sardanes per celebrar plegats la diada de Santa Eulàlia


La passejada i el ball de les Laies
dimarts 12, 18:45h

Recorregut: la Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi i trobada de gegantes a la plaça de Sant Josep Oriol.

Cercavila: 19.30 h.
Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (Ball de Santa Eulàlia, cap a les 20.25 h).

Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se “Laia” per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en una passejada que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a tres quarts de vuit del vespre i quan passa per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball —en versió llarga per a cobla— al mig de la plaça, acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.