Gegants de Corpus vs. Gegants de Carnaval

100 anys dels Gegants nous i 160 anys dels Gegants vells de la Casa de Caritat

Del 3 al 10 de febrer, de 10.00 a 20.00 h

L’Hereu i la Borda, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus, al llarg del 2018 i el 2019 celebren el seu primer centenari, i en Rodanxó i la Rodanxona, els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes, ja han fet els 160 anys. Per celebrar aquesta doble efemèride, els podrem veure exposats en companyia de convidats provinents d’altres indrets de Catalunya i del País Valencià, com els Gegants del Carnaval de Solsona, els de Montblanc, els d’Igualada i els de Castelló de la Plana.

La gegantona Laia, protagonista de les festes, presidirà l’exposició, en la qual també es podran veure els caps originals dels Gegants vells, unes escultures de gran valor artístic, històric i patrimonial, que van ser donats al Museu Etnològic de Barcelona. Els Gegants vells o de Carnestoltes pertanyien a la Societat Carnavalesca del Born i van ser els primers que es van construir amb una finalitat exclusivament lúdica, festiva i laica. Van aparèixer públicament per primer cop a les festes del Carnestoltes del 1859.


Ruta-concert dels orgues de Ciutat Vella
dissabte, 9 de febrer

Una oportunitat única per conèixer i escoltar sis dels principals orgues de Ciutat Vella que es van salvar de la guerra i que han estat restaurats els darrers anys. Diversos organistes professionals ens explicaran els secrets d’aquests preuats instruments i ens oferiran un breu concert. La ruta inclou els orgues del Palau de la Música, el Palau Güell, la basílica de Sant Just i Pastor, Santa Maria del Mar, la Mercè i la Catedral de Barcelona.

Aforaments limitats


 

Ruta-concert Orgues
 

Palau de la Música
10 h: Palau de la Música Catalana, orgue romàntic Walcker

Restaurat per Gerhard Grenzing

Organista: Juan de la Rubia

 

11.30 h Catedral de Barcelona

Orgue de 1538, reconstruït per Gabriel Blancafort

Organista: Josep M. Escalona i Canyet

 

12.30 h Sant Just i Pastor

Orgue construït per Miquel Beltran el 1907 i restaurat per Joan Carles Castro i Albert Blancafort

Organista: Bernat Bailbé

 

15 h Santa Maria del Mar

Autor desconegut, reconstruït per Gerhard Grenzing

Organista: Neil Cowley
 

16 h Basílica de la Mercè

Orgue de Gerhard Grenzing

Organista: Héctor París

 

17 h Palau Güell

Orgue de saló d’Albert Blancafort

Places exhaurides.

Organista: David Malet


Sardanes

XVI Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia

Amb la Cobla Contemporània

dissabte 09, 10:30h

Les noves generacions de sardanistes es tornen a reunir en aquesta gran trobada anual per ballar la dansa nacional.


XV Trobada de Gegantons i altres elements d’escoles i de les colles barcelonines
dissabte 09, 10:30h

Cercavila: 11.15 h. Recorregut: plaça Comercial, passeig del Born, carrer del Rec, carrer de la Princesa, plaça de l’Àngel, carrer de Jaume I, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 12.30 h).

Les figures infantils de les colles de geganters i de les escoles, que han estat creades al llarg dels anys per fomentar la participació dels nens i nenes en el món geganter i que han estat exposades des del 2 de febrer, desfilen plegades pels carrers de la ciutat i s’acomiaden fins a la propera trobada a la plaça de Sant Jaume.


Diada Bastonera de Santa Eulàlia
dissabte 09, 11:00h

Mostra de balls: 11.00 h, a l’avinguda de la Catedral

Cercavila: 11.45 h. Recorregut: plaça Nova, carrer dels Arcs, Portal de l’Àngel, carrer de Santa Anna, carrer de la Canuda, plaça de la Vila de Madrid, carrer de Francesc Pujols, carrer del Duc, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, baixada de Santa Eulàlia, plaça de Sant Felip Neri, carrer de Montjuïc del Bisbe, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume.

Mostra de balls: 13.30 h, plaça de Sant Jaume

 

Les colles bastoneres de Barcelona volen donar a conèixer els diversos balls de bastons que conviuen a la ciutat i també han convidat altres colles de Catalunya i de fora que ens mostraran la diversitat i la riquesa d’aquest ball i d’altres danses que hi estan relacionades. Enguany, les colles convidades són la Colla Bastonera de Londres, els Bastoners de Gavà, i el Ball de Pastorets de Vilafranca i el de Tarragona.

Les colles barcelonines amfitriones que participen a la Diada són els Bastoners de Barcelona, els de l’Esbart Català de Dansaires, els de Gràcia, els del Poble-sec, els del Casc Antic, els del Raval, els de Ballets de Catalunya, el Ball de Bastons del Clot, els d’El Bastó de Sarrià i la Colla Bastonera de l’Eixample.


XVI Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils
dissabte 09, 12:00h

La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia, es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la seva passió per la dansa.

Amb la Cobla Ciutat de Terrassa, dirigida per Jordi Núñez, participen en la mostra els esbarts següents:

Dissabte 9: Esbart Català de Dansaires, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Joventut Nostra, Esbart Maragall i Esbart Sant Martí

Diumenge 10: Esbart Arenys de Munt, Esbart Cornellà, Esbart Dansaires de Rubí, Esbart Olesà, Esbart Sant Jordi


Els batecs de la Laia. VIII Trobada de Tabalers
dissabte 09, 17:00h

Cercavila: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 18.00 h)

Els tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de Barcelona s’apleguen a la plaça Reial amb motiu de la VIII Trobada de Tabalers per evocar, amb els seus repics eixordadors, els batecs del cor de santa Eulàlia. Serà una gran tabalada per escampar el ritme i el so de la festa pels carrers del barri Gòtic.


El Ball de Santa Eulàlia, amb l’Esbart Santa Eulàlia
dissabte 09, 17:00h

L’Esbart Santa Eulàlia, amb la Cobla Ciutat de Granollers, ens ofereix a l’avinguda de la Catedral una representació dansada del martiri de Santa Eulàlia.


Cercavila Kamerino de l’Enginy
dissabte 09, 17:30h

Recorregut: la Rambla (davant del Gran Teatre del Liceu), pla de l’Os, la Rambla, carrer de Ferran, carrer d’en Rauric (aturada a El Ingenio), carrer de n’Alsina, placeta del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer de Petritxol, carrer de la Portaferrissa, carrer del Pi, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, carrer de la Boqueria, carrer d’en Rauric (El Ingenio).

 

El Ingenio, l’emblemàtica botiga i taller d’imatgeria festiva, màgia i articles de festa fundada el 1838 i que va haver de tancar fa més d’un any, celebra la seva esperada reobertura. Una cercavila de màscares, capgrossos, gegants i altres elements festius evocarà la història del mític establiment del carrer d’en Rauric de Barcelona. Un nou gegant, construït al taller d’El Ingenio en els darrers mesos i inspirat en els anys trenta, durant la Segona República, encapçalarà el seguici. L’acompanyarà un dimoni gros i banyut amb forma de capgròs modelat per a l’ocasió.


Organitzat per Kamerino de l'Enginy


Actuació de l’Esbart Català de Dansaires
dissabte 09, 17:30h

Fundat l’any 1908, l’Esbart Català de Dansaires és el més antic de Catalunya.


Ruta Eulalienca
dissabte 09, 18:00h

Activitat gratuïta. Places esgotades. 

L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i els racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia, en una ruta nocturna guiada que, fins i tot, tindrà acompanyament musical. 


Els correfocs
dissabte 09, 18:15h

Correfoc dels petits diables i bèsties petites

Dissabte 9, 18.15 h, plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial (final, cap a les 20.00 h)

 

Correfoc de Santa Eulàlia

Dissabte 9, 20.15 h, plaça Nova

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume (final, cap a les 21.00 h)

 

Quan ja és fosc, les bèsties de foc i els diables surten al carrer esperonats pel repic eixordador dels tabals i es reuneixen per iniciar una cercavila de disbauxa i pirotècnia. Inauguren els actes de foc els nens i les nenes, amb el correfoc dels petits diables i bèsties petites de dissabte al vespre, fet a la seva mida. Més tard, comença el Correfoc de Santa Eulàlia: el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, el Bou, l’Arpella i el Dofí dansen entre flames i guspires amb els diables de la Kinta Forka, els del Barri Gòtic i els Tarascaires, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume i al final del correfoc, on les colles participants ofereixen un espectacle de trons i flamarades.

ATENCIÓ: La festa del foc és un dels moments més divertits de Santa Eulàlia, però cal viure-la amb la màxima precaució. Si hi voleu participar, no oblideu que:

  • Us heu de posar una gorra, un mocador de coll i roba de màniga llarga i camals llargs. Vestiu sempre de cotó, no feu servir materials sintètics. Heu de dur un calçat còmode per córrer quan calgui.

  • Tingueu una cura especial si aneu amb infants i manteniu-vos a una distància prudencial del foc. No deixeu anar els nens i nenes de la mà i recordeu que, per a ells i elles, hi ha un correfoc a mida en què la intensitat del foc és menor.

  • Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, retireu els tendals, tapeu els vidres i abaixeu les persianes.

  • Ni alcohol ni vidre: mentre duri el correfoc, eviteu l’alcohol. I, si porteu una beguda, procureu que no sigui ni en ampolla ni gots de vidre. El vidre trencat constitueix un perill.

  • No oblideu que el correfoc és molt divertit, però, si no respecteu les normes bàsiques de seguretat, també és perillós. Afegiu-vos a la festa, però gaudiu-ne amb seny!

  • Recordeu que sempre heu de seguir les indicacions del servei d’ordre, que estarà ben identificat.

  • Ni alcohol ni vidre: mentre duri el correfoc, eviteu l’alcohol. I, si porteu una beguda, procureu que no sigui ni en ampolla ni gots de vidre. El vidre trencat constitueix un perill.

 
 

 


Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral
dissabte 09, 21:00h

L’Esbart Ciutat Comtal presenta per setè any consecutiu Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.

Dirigida pel coreògraf Lluís Calduch i amb música del compositor Francesc Cassú, Eulàlia recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, a través de seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen com a referència les manifestacions folklòriques i religioses de la cultura popular catalana.