Gegants de Corpus vs. Gegants de Carnaval

100 anys dels Gegants nous i 160 anys dels Gegants vells de la Casa de Caritat

Del 3 al 10 de febrer, de 10.00 a 20.00 h

L’Hereu i la Borda, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus, al llarg del 2018 i el 2019 celebren el seu primer centenari, i en Rodanxó i la Rodanxona, els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes, ja han fet els 160 anys. Per celebrar aquesta doble efemèride, els podrem veure exposats en companyia de convidats provinents d’altres indrets de Catalunya i del País Valencià, com els Gegants del Carnaval de Solsona, els de Montblanc, els d’Igualada i els de Castelló de la Plana.

La gegantona Laia, protagonista de les festes, presidirà l’exposició, en la qual també es podran veure els caps originals dels Gegants vells, unes escultures de gran valor artístic, històric i patrimonial, que van ser donats al Museu Etnològic de Barcelona. Els Gegants vells o de Carnestoltes pertanyien a la Societat Carnavalesca del Born i van ser els primers que es van construir amb una finalitat exclusivament lúdica, festiva i laica. Van aparèixer públicament per primer cop a les festes del Carnestoltes del 1859.


Fira d’artesania de Santa Eulàlia

Del 8 al 12 de febrer, de 10.00 a 21.00 h, avinguda de la Catedral

Per Santa Eulàlia, artesans i artesanes del ram de la fusta, la terrissa, el metall o l’alimentació natural munten les seves parades a l’avinguda de la Catedral per oferir-vos els seus productes elaborats a mà.


Els protocols de l’Àliga
divendres 08, 20:00h

Sortida a la plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Jaume I, plaça de l’Àngel, carrer de la Princesa, carrer de Montcada, placeta de Montcada, passeig del Born, carrer de Santa Maria, plaça del Fossar de les Moreres i plaça de Santa Maria. Arribada a la plaça de Santa Maria del Mar cap a les 20.50 h. 21.00 h, ball de l’Àliga, interior de la basílica de Santa Maria del Mar

 

L’Àliga de la Ciutat, acompanyada per la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, que constitueixen els Protocols de l’Àliga, encapçala una cercavila que surt de la plaça de Sant Jaume i culmina en un dels actes més emotius i solemnes de la celebració: el tradicional ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.

L’Àliga de Barcelona, documentada des del segle xiv, tenia el privilegi de ballar dins les esglésies i el seu ball es considerava l’honor més gran que es podia fer als visitants il·lustres. El Decret de Nova Planta i les prohibicions del 1771 van minvar el seu simbolisme fins a fer-la desaparèixer. L’any 1989, l’Àliga de Barcelona va ser recuperada dins del Projecte de recuperació de la imatgeria festiva de la Barcelona vella.


Contr@band@

Un espectacle de l’Esbart Sant Martí i de La Lira Ampostina

divendres 08, 20:15h

Contr@band@ és la unió entre dos elements de la cultura popular que tradicionalment han anat separats: les bandes musicals i els esbarts dansaires. En aquesta proposta innovadora, les coreografies de l’Esbart Sant Martí estableixen un nou diàleg amb la banda de La Lira Ampostina. La fusió de dos llenguatges artístics d’una gran personalitat i força expressiva dona com a resultat un espectacle intens i memorable.