Edició 2019

Al 2019, la Festa major d’hivern, les festes de Santa Eulàlia, tindrà lloc

Del 8 al 12 de febrer 2019

Centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany

Barcelona commemora enguany el centenari del naixement de l’escriptora, pedagoga i política Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), que va ser regidora de Cultura a l’Ajuntament de Barcelona des del 1983 fins al 1991. Capmany va ser una figura clau en el procés de recuperació de les festes de Santa Eulàlia modernes, que va tenir lloc el 1983, ara fa trenta-cinc anys, per iniciativa de les colles de gegants del Pi i de la Plaça Nova. Fins aquell any, les festes de Santa Eulàlia no s’havien celebrat des del segle xviii, i amb un caràcter més religiós que no pas popular.


Mulasses

1568-2018: 450 anys de la Mulassa de Barcelona

Del 3 al 11 de febrer, de 10 a 20 h

La Mulassa de Barcelona compleix 450 anys i, per celebrar-ho, el Palau de la Virreina acull una exposició de mulasses arribades d’arreu de Catalunya. La Mulassa de Barcelona ha participat en actes tan significats com la canonització de sant Raimon de Penyafort l’any 1601, forma part del Bestiari Històric de Barcelona i és membre del Seguici Popular de Barcelona.

En aquesta exposició, que posa en valor el paper de les mulasses com una de les peces més antigues del bestiari festiu i possiblement la més representada després dels dracs, la Mulassa de Barcelona estarà acompanyada per la Mula Baba de Girona i les mulasses de Falset, Montblanc, Reus, Tarragona, Vic i Sant Feliu de Pallerols, a més de l’Haca Traca Almalafa de Castelló, la Mulasseta de Montblanc i la Somera de Falset.


XV Mostra de Gegantons Infantils
Del 4 al 9 de febrer, de 10 a 20 h

Inauguració, dissabte 3 de febrer, 17 h

Del 4 al 9 de febrer, de 10 a 20 h

 

El Pati Manning acull les originals figures que els alumnes de les escoles de Barcelona i els membres més joves de les colles geganteres han construït per a aquestes festes. En podrem veure els resultats en aquesta mostra, que reflecteix la particular visió de la imatgeria festiva que tenen els nens i nenes de la ciutat. El dissabte 10 de febrer, a les 11.30 hores, els petits artistes acompanyaran les seves creacions en una desfilada pels carrers de la ciutat.


La Casa dels Entremesos

Plaça de les Beates, 2. Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h; diumenge i dilluns, tancat.

EXPOSICIÓ:

Perquè avui és Santa Llúcia… pels volts de la plaça Nova

Fins al 18 de febrer

 

Visites teatralitzades

Diumenge 4 de febrer, 11.30 i 12.30 h

 

 

Titelles tradicionals:

La caseta de xocolata: Hansel i Gretel

A càrrec de la Companyia de Titelles Sebastià Vergés

Dissabte 10 de febrer, 11.30 h

 

www.lacasadelsentremesos.cat


El pregó dels infants
dijous 08, 10:00h

El pregó dels infants per les festes de Santa Eulàlia és una activitat educativa adreçada a l’alumnat de 3r, 4t i 5è de primària que té com a objectiu que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona, i que s’iniciïn en els processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa. Enguany, el pregó se celebra a la plaça de Sant Jaume, davant l’alcaldessa de Barcelona i el consistori municipal.


Dinamització i espectacle infantil a càrrec de la companyia Xiula
dijous 08, 10:45h

Després d’haver-se reunit amb els representants dels ciutadans amb motiu del pregó dels infants, segur que els nens i les nenes continuaran passant-s’ho molt bé amb la companyia d’animació musical Xiula, amb unes cançons originals i uns espectacles emocionants i amb esperit crític.


Fira d’artesania de Santa Eulàlia

Del 9 al 12 de febrer, de 10 a 21 h, avinguda de la Catedral

Per Santa Eulàlia, artesans del ram de la fusta, la terrissa, el metall o l’alimentació natural munten les seves parades a l’avinguda de la Catedral per oferir-vos els seus productes elaborats a mà.


Audicions de carilló des del Palau de la Generalitat
divendres 09, 12:00h
dilluns 12, 12:00h
dilluns 12, 18:00h

Programa festiu d’inici de la festa

Horaris subjectes a modificacions per raons de força major


Organitza: Generalitat de Catalunya


Sonau, musichs, sonau…!

Balls i festa a la Catalunya del Barroc

divendres 09, 19:30h

La companyia Xuriach, dedicada a la música i la dansa antiga, ens oferirà un espectacle amb les danses que es ballaven a casa nostra al segle XVII, incloses en el seu nou disc Sonau, musichs, sonau…! Serà l’oportunitat de presentar la recuperació que han fet de la Música de Corda de la Ciutat, una de les agrupacions institucionals del moment, tot acompanyant el ball de l’Àliga.


Els protocols de l’Àliga
divendres 09, 20:00h

Sortida a la plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Jaume I, plaça de l’Àngel, carrer de l’Argenteria, carrer dels Sombrerers, placeta de Montcada, passeig del Born, carrer de Santa Maria, Fossar de les Moreres i plaça de Santa Maria. Arribada a la basílica de Santa Maria del Mar cap a les 20.50 h.

21 h, ball de l’Àliga, Santa Maria del Mar

L’Àliga de la Ciutat, acompanyada per la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, que constitueixen els protocols de l’Àliga, encapçala una cercavila que surt de la plaça de Sant Jaume i culmina en un dels actes més emotius i solemnes de la celebració: el tradicional ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.

L’Àliga de Barcelona, documentada des del segle xiv, tenia el privilegi de ballar dins les esglésies, i el seu ball es considerava l’honor més gran que es podia fer als visitants il·lustres. El Decret de Nova Planta i les prohibicions del 1771 van minvar el seu simbolisme fins a fer-la desaparèixer. L’any 1989, l’Àliga de Barcelona va ser recuperada dins del Projecte de Recuperació de la Imatgeria Festiva de la Barcelona Vella.  


Sardanes

XV Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia

Amb la Cobla Contemporània

dissabte 10, 10:30h
Titelles dins la panxa de la Mula Baba
dissabte 10, 11:00h

La mulassa de Girona és ben especial. La seva gran panxa és també un petit teatre on sovint es representen espectacles de titelles.


X Trobada de Gegantons Infantils d’Escola i de les Colles de Barcelona
dissabte 10, 11:00h

Cercavila: 11.30 h. Recorregut: carrer dels Àngels, carrer del Pintor Fortuny, la Rambla (descendent), carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 12 h).

Per Santa Eulàlia, els més petits són els protagonistes, i els nens i nenes de les colles geganteres i de les escoles de Barcelona construeixen, en dimensions reduïdes, els seus propis gegants i altres figures. Una manera de conèixer la cultura popular des d’una particular visió de la imatgeria festiva que culmina amb aquesta desfilada pels carrers i les places de la ciutat.


XV Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils
dissabte 10, 12:00h
diumenge 11, 12:00h

La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia, es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la seva passió per la dansa.

Amb la Cobla Ciutat de Terrassa, dirigida per Jordi Núñez, en la mostra participen els esbarts següents:

Dissabte 10: Esbart Català de Dansaires, Esbart Joventut Nostra, Esbart Maragall, Esbart Sant Martí i Esbart Brugués

Diumenge 11: Esbart Gaudí, Esbart Sant Jordi, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Manresà i Esbart Dansaire de Granollers


Els batecs de la Laia. VII Trobada de Tabalers
dissabte 10, 17:00h

Cercavila: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 18 h)

Els tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de Barcelona s’apleguen a la plaça Reial amb motiu de la VII Trobada de Tabalers per evocar, amb els seus repics eixordadors, els batecs del cor de santa Eulàlia. Una gran tabalada per escampar el ritme i el so de la festa pels carrers del barri Gòtic.


El «Ball de Santa Eulàlia», amb l’Esbart Santa Eulàlia
dissabte 10, 17:00h

L’Esbart Santa Eulàlia ens ofereix a l’avinguda de la Catedral una actual representació del «Ball de Santa Eulàlia».  


Actuació de l’Esbart Català de Dansaires
dissabte 10, 17:30h

Amb l’acompanyament musical de la Cobla Ciutat de Terrassa


Aureli Capmany i els dansaires de l'Esbart Català de Dansaires, 1910
Font: Esbart Català de Dansaires. Arxiu Fotogràfic. Barcelona


Commemoració del 150 aniversari del naixement d’Aureli Capmany
dissabte 10, 17:30h

Enguany celebrem els 150 anys del naixement de l’escriptor i promotor de la cultura catalana Aureli Capmany (Barcelona 1868-1954), un dels fundadors de l’Orfeó Català el 1891, i membre destacat i director de l’Esbart Català de Dansaires el 1909. Va dedicar la seva vida a l’estudi, la recuperació i la promoció de la cultura popular catalana, i va ser el pare de l’escriptora Maria Aurèlia Capmany, que va ser regidora de Cultura a l’Ajuntament de Barcelona i de qui celebrem aquest any el centenari del seu naixement.


Correfocs
dissabte 10, 18:15h

 

Correfoc dels petits diables
Dissabte 10, 18.15 h, plaça de Sant Jaume
Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla (ascendent), passatge de Colom i plaça Reial (final, cap a les 20 h)

Correfoc de Santa Eulàlia
Dissabte 10, 20.15 h, plaça Nova
Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume (final, cap a les 21 h)

Quan ja és fosc, les bèsties de foc surten al carrer esperonades pel repic eixordador dels tabals i es reuneixen per iniciar una cercavila de disbauxa i pirotècnia. Inauguren els actes de foc els nens i les nenes, amb el Correfoc dels diables petits de dissabte al vespre, fet a la seva mida. Més tard, comença el Correfoc de Santa Eulàlia: el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, l’Arpella i el Dofí dansen entre flames i guspires amb els diables de la Kinta Forka, els del Barri Gòtic i els Tarascaires, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume i al final del correfoc, on les diferents colles participants ofereixen un espectacle de trons i flamarades. 

ATENCIÓ: La festa del foc és un dels moments més divertits de Santa Eulàlia, però cal viure-la amb la màxima precaució. Si hi voleu participar, no oblideu que:
• Us heu de posar una gorra, un mocador de coll i roba de màniga llarga. Vestiu sempre cotó, no feu servir materials sintètics. Heu de dur un calçat còmode per córrer quan calgui.
• Absteniu-vos de tirar aigua durant el correfoc: la pólvora molla és imprevisible.
• Tingueu una cura especial si aneu amb infants i manteniu-vos a una distància prudencial del foc. No deixeu anar els nens i nenes de la mà i recordeu que, per a ells, hi ha un correfoc a mida en què la intensitat del foc és menor.
• Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, retireu els tendals, tapeu els vidres i abaixeu les persianes.
• No oblideu que el correfoc és molt divertit, però, si no respecteu les normes bàsiques de seguretat, també és perillós. Afegiu-vos a la festa, però gaudiu-ne amb seny!
• Recordeu que sempre heu de seguir les indicacions del servei d’ordre, que estarà ben identificat.
 
 

 


Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral
dissabte 10, 21:00h
diumenge 11, 16:45h

L’Esbart Ciutat Comtal presenta per sisè any consecutiu Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.

Dirigida pel coreògraf Lluís Calduch i amb música del compositor Francesc Cassú, Eulàlia recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, a través de seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen com a referència les diferents manifestacions folklòriques i religioses de la cultura popular catalana.


Ruta Eulalienca
dissabte 10, 21:30h

Activitat gratuïta. Cal inscriure’s prèviament aquí  

L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia, en una ruta nocturna guiada que, fins i tot, tindrà acompanyament musical. Més informació, al web
barcelona.cat/santaeulalia


Matinada de grallers
diumenge 11, 08:00h

De bon matí, la música dels grallers que desfilen pels carrers del barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la Festa Major d’hivern. Feu cas de la crida i sortiu al carrer per gaudir de les festes de Santa Eulàlia.


La Moixiganga de Barcelona
diumenge 11, 10:00h

Cercavila: 9.45 h.
Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume.

La Moixiganga de Barcelona, després d’haver-se presentat durant la Festa Major d’hivern del 2014, continua treballant en la recuperació d’una antiga tradició que s’havia perdut a Barcelona. La moixiganga, precursora dels castells, és un conjunt de dansa popular, figures i torres humanes que representen escenes o misteris de la passió de Crist. La Moixiganga de Barcelona va néixer al barri del Clot i compta amb la música original de Jordi Fàbregas.


Els Falcons de Barcelona
diumenge 11, 10:30h

Cercavila: 10 h

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume.

Les espectaculars figures humanes que els Falcons de Barcelona aixequen desafiant l’equilibri i la gravetat no us deixaran indiferents. A més de les construccions clàssiques dels Falcons, com ara l’escala o la pira, a aquesta colla de Barcelona li agrada innovar i arriscar-se per oferir-nos contínuament noves figures. Els Falcons de Barcelona es van presentar a les festes de Santa Eulàlia del 2003 i tenen el seu origen en el Sokol (en txec, ‘falcó’), una associació gimnàstica creada a Praga el 1862 que va estendre el seu model per diversos països europeus, entre ells Catalunya, on es va implantar cap al 1928.


XXXVI Trobada Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia

Commemoració dels cent anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany

diumenge 11, 10:30h

Diumenge 11, 10.30 h, trobada a la plaça Reial; 11.30 h, Seguici

«Ball de Santa Eulàlia» i ofrena floral, 12 h, baixada de Santa Eulàlia
Balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, i «Ball de Santa Eulàlia», 13.15 h, plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla (lateral ascendent), carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 12.45 h)


L’acte més antic i un dels més solemnes de la Festa Major d’hivern vol recordar enguany Maria Aurèlia Capmany, que des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona va tenir un paper clau en la recuperació de les festes de Santa Eulàlia modernes, l’any 1983. Per commemorar els cent anys del seu naixement i, alhora, celebrar el 35è aniversari de les festes, els gegants de totes les colles geganteres de Barcelona es reuneixen en aquesta gran trobada a la plaça Reial per després integrar-se en el Seguici de Santa Eulàlia. La primera edició d’aquest esdeveniment, que es va celebrar l’any 1983, va ser l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies.

 

La gegantona Laia i el Penó de Santa Eulàlia lideren la cercavila, seguits de l’Àliga, el Lleó i altres membres del bestiari històric i festiu. A continuació, encapçalats pels Gegants de la Ciutat, la resta dels gegants, nans i gegantons concentrats a la plaça se sumen al seguici, que els portarà fins a la plaça de Sant Jaume. A les 13.15 hores, aproximadament, se celebren els balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, i per acabar, el «Ball de Santa Eulàlia», a càrrec dels Gegants Nous de la plaça Nova.


Diada castellera amb les colles de Barcelona
diumenge 11, 11:00h

Cercavila: 10.15 h, sortida a la plaça Nova
Recorregut 1: plaça Nova, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume
Recorregut 2: plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de la Pietat, carrer del Paradís i plaça de Sant Jaume

Després de catorze anys d’absència, els Castellers de Sarrià tornen a renéixer per unir-se a les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família i la Jove de Barcelona, que es congreguen a la plaça Nova a les 10.15 hores del matí per sortir, repartides en dues cercaviles, cap a la plaça de Sant Jaume. Al carrer del Bisbe, davant la porta de Santa Eulàlia del claustre de la Catedral, les colles s’aturen per aixecar uns pilars en honor de la patrona. A les 11 hores, a la plaça de Sant Jaume, començaran a aixecar els seus castells davant la balconada de l’Ajuntament, per encetar la temporada amb la primera diada castellera de l’any. Les colles hauran d’aixecar els seus castells en un temps limitat a 90 minuts.


X Trobada de Puntaires
diumenge 11, 11:00h

Cinc-centes puntaires arribades d’arreu de Catalunya celebren enguany el desè aniversari d’aquesta trobada i paren els seus coixins, fils, boixets, patrons i agulles entre el carrer dels Arcs i el Portal de l’Àngel, per mostrar-nos la seva mestria en l’art de fer puntes de coixí, una activitat que va tenir una gran importància a la indústria tèxtil catalana entre el segle xviii i mitjan segle xx. No us perdeu el so inconfusible dels milers de boixets de fusta sota els hàbils moviments dels dits de les artesanes que mantenen viva aquesta tradició.


Desfilades musicals i big band
diumenge 11, 12:00h

Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris de Barcelona: plaça de Catalunya, Portal de l’Àngel, carrer dels Arcs, plaça Nova, carrer dels Boters, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, la Rambla, carrer de Sant Pau, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)

Banda del Col·legi del Pare Manyanet de Barcelona: plaça de Catalunya, la Rambla, carrer de l’Hospital, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)

La Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris i la Banda del Col·legi del Pare Manyanet es concentraran a la plaça de Catalunya per desfilar separades en dues cercaviles i es retrobaran al Museu Marítim, on actuaran conjuntament com una big band.


Sardanes

Ballada doble de sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa i la Cobla Ciutat de Cornellà

diumenge 11, 17:00h
Trobada de Mulasses
diumenge 11, 17:00h

Recorregut de la cercavila: la Rambla (descendent), carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume
Mostra de balls de mulasses: 17.45 h, plaça de Sant Jaume

Enguany, la Mulassa de Barcelona fa 450 anys, i per celebrar-ho desfilarà acompanyada d’altres mulasses d’arreu de Catalunya i del Poulain de Pézenas, la mulassa occitana que, amb gairebé vuit-cents anys d’història, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Després de deu dies d’estar exposades al Palau de la Virreina, aquestes bèsties tan significades mostraran els seus particulars balls a la plaça de Sant Jaume.


Cerimònia del Penó de Santa Eulàlia
dilluns 12, 09:45h

El dilluns 12 de febrer s’inicia amb la tradicional cerimònia de col·locació del Penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, acompanyada dels regidors. Mentre sona l’himne d’Els segadors, la gegantona Laia saludarà des de la plaça el Penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada.


Sardanes

Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona

Plaça de Sant Jaume

dilluns 12, 18:00h

Les sardanes són un element imprescindible de les festes de Santa Eulàlia. Trieu una rotllana i afegiu-vos-hi per gaudir del ball nacional i, si no en sabeu prou, potser els més petits us n’ensenyaran a la XV Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia.


La passejada i el ball de les Laies
dilluns 12, 18:30h

Cercavila: 19 h. Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 19.40 h).

 

Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se Laia per celebrar un dels actes més antics i significats de la Festa Major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en una passejada que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a dos quarts de vuit del vespre i quan passa per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el «Ball de Santa Eulàlia», a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el Penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball —en versió llarga per a cobla— al mig de la plaça, acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.