Edició 2019

L’espectacular festival de Llum BCN el 2019 se celebra de nou al Poblenou

15, 16 i 17 de febrer 2019

A

15.000 grams

Cantonada del carrer de Bolívia amb el carrer de Badajoz

 

Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB)

Menció especial del jurat internacional LlumBCN

 

 

www.etsab.upc.edu
#15.000grams #etsab

15.000 grams incideix en la preexistència lumínica d’un àmbit sobreexposat a arquitectures i elements urbans desconnectats, i proposa una nova lectura sobre l’espai públic. L’actuació sobre els quinze fanals de la instal·lació posa en valor la repetició sistèmica com a factor paisatgístic d’escala urbana i, al mateix temps, provoca una inquietant relació dels ciutadans amb uns elements urbans alterats i domesticats. Una instal·lació sensible als factors ambientals i en constant moviment, on la llum es consolida formant un total de 1.820 metres quadrats de matèria etèria que interactua amb les persones.


Alumnes: Alice Antonacci, Mar Bartolomé, Javier Salvador Culla, Andrés Echarri, Oriol Ferrer, Junjie Huang, Sara Izquierdo, Enric Mas, Joan Martí Morro, Jesús Quintana, Germán Ribera, Mar Tarrida
Tutors: Pau Bajet i Carles Enrich


B

Llacuna

Passadís Mediapro. Avinguda Diagonal, 177

(Passadís Mediapro. Avinguda Diagonal, 177)

 

ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona
Premi a la Millor Instal·lació de LlumBCN atorgat pel jurat internacional

 

www.elisava.net
#llacuna #elisava 

Topònims com Llacuna o Joncar recorden l’origen pantanós del Poblenou. Partint del criteri d’explorar les possibilitats que dona la llum per ella mateixa, aquesta instal·lació fa un elogi del passat, fent servir la llum per tornar a sentir els misteris de la llacuna que ressorgeix efímerament de l’actual entorn urbà. Entre moderns edificis d’oficines i naus industrials rehabilitades, volem que els usuaris participin immergint-se en un pla lumínic que evoqui i ajudi a descobrir l’atmosfera de la llacuna primigènia, s’esborri el terra urbanitzat i es percebi la humitat i la vaporositat pròpies de l’atmosfera pantanosa dels orígens del barri.


Alumnes: Esther Abad, Joana Bisbe, Clàudia Blanes, Carla Camín, Alberto Cantera, Joan Carreres, Maria Casadellà, Aina Engelhard, Aina Flores, Nils Kamminga, Sofía Martín, Cristina Peiris, Carme Roig, Ariadna Sala, Clara Viladecans
Tutors: María de la Cámara, Toni Montes, Roger Páez, Gabriel Paré


C

Llums silvestres

Carrer de Tànger, 83

 

School of Architecture, UIC Barcelona  

 

www.uic.es/ca/esarq
#llumsilvestres #architectureuic

Llums silvestres interpreta i posa en valor la vegetació que creix salvatge als solars buits o mig edificats de les illes del Poblenou. Zones verdes que apareixen desorganitzades a l’empara de la transformació que viu el barri. Llums silvestres imita aquesta vegetació caòtica amb unes boles de llum que creixen formant una topografia silvestre. Un jardí salvatge ideat artificialment per crear un paisatge lumínic acompanyat d’una sintonia musical que sona al ritme de la natura.


Alumnes: Anna Capella, Ana de la Cuesta, Lautaro Longo, Guillermo Marfà, Ignacio Morente, Carles Maria Raiteri, Genís Vilalta, Sergi Viñals
Tutors: Iñaki Baquero, Maria Barcina, Roser Estelrich, Marta García-Orte


D

Al·literació

Jardins de Miquel Martí i Pol. Can Framis.

(Carrer de Roc Boronat, 116-126)

 

BRAC, Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona

 

www.ub.edu/bellesarts
#aliteracio #bellesarts

Al·literació proposa una reflexió visual dins dels jardins de Can Framis sobre la naturalesa alterable de l’espai. Una figura retòrica visual, la repetició de piles de matèria procedent del mateix jardí, fulles, brots i terra apareixen al mig del bosc. Una reiteració que elevem del terra, per mostrar i deixar passar la llum que roman dins seu, intentant així donar el torn de paraula als orígens del jardí.


Alumnes: Oriol Moreno, Gerard Galiàn, Mireia Carrillo, Rosa Gallego, Alba García
Tutors: Núria Gual i Miquel Planas
Col·laboradors: Cristina Bota, Emma Calvo, Nora Freixenet, Núria Lluch, Marina Marcé, Vanessa Pujade, Ester Vélez


E

L’alliberació de l’Eulàlia

Jardí del Sol

 

ESDAP Catalunya. Campu Llotja

 

www.esdap.cat
#ESDAPBcnllum18 #ESDAPCatalunya

Santa Eulàlia, patrona de Barcelona, va ser condemnada i crucificada pels seus ideals quan tenia només 13 anys. El projecte L’alliberació de l’Eulàlia s’inspira en la manca de llibertat que va patir santa Eulàlia per fer una analogia amb situacions actuals de pèrdua de llibertats. Us convidem a participar en una experiència lumínica i sensorial: acosteu-vos al Jardí del Sol per encendre les creus de la façana i convertir-les en simples formes geomètriques. Formes que simbolitzen el procés per alliberar-la de la capsa blanca.


Alumnes: Marina Revilla i els alumnes de l’assignatura optativa Projectes interdisciplinaris: arts escèniques
Tutors: Laura Aragón i Jordi Plana
Col·laboradors: Biotronic, Fèlix Vinyals, ACCES


F

Continuo

Passatge de Trullàs

 

UPC School – CCCB, Màster en disseny i producció d’espais

 

www.facebook.com/MasterDisenoYProduccionDeEspacios/
#UPCbarcelona #LlumContinuo

El passatge de Trullàs ja no existeix com a tal. Fa alguns anys va perdre la seva condició de passatge per convertir-se en un cul-de-sac. Continuo és una seqüència geomètrica lumínica que condueix els espectadors fins a un reflex que duplica virtualment l’extensió de l’antic passatge i ensorra perceptivament el mur que impedeix el pas dels vianants. La instal·lació està suspesa a diferents alçades al llarg del passatge gràcies a una estructura que, després del festival, hi quedarà instal·lada i podrà ser utilitzada pels veïns en altres activitats del barri.


Alumnes: Angélica Alvear, Lidia Angelini, Juan Pablo Bruno, Stephanie Carvalhaes, Esther Cataluña, Ana Victoria Ernández, Carolina Fiuza, Isabel Gómez de la Torre, Philip Gotschlich, Lorena Guajardo, Elena Kislova, Maya Leal de Nobrega, Nataly Narváez, Cinthia Ordóñez, Javier Orellana, Úrsula Pahl, Mónica Pardo, Percy Pare, Verónica Patiño, Claudia Preciado, Belén Sánchez, Sebastián Santacoloma, Iris Sibilia, Luciana van Heerden, Daniel Vargas, Débora Vetencourt, Victoria Viñas, Lorena Zamparini
Tutors: Francisco Claret, Josep Ricart
Paisatge sonor: Lorenzo de Silva
Col·laborador: CCCB
Patrocinador: CCCB


G

A l’ombra dels fanals brillen les cuques de llum

Passatge d’Iglésias
(Entrada per Pujades)

 

Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD), Institut del Teatre

 

www.institutdelteatre.cat
#bcnllumit #InstitutdelTeatre

 

Només són espais de trànsit. Circulem per les ciutats sense preguntar-nos per les petjades d’aquells que les habiten. Vaguem entre parets que amaguen records silenciats pel trànsit. Els batecs dels petits insectes passen desapercebuts. A l’interior del gran rusc s’amaguen petits universos en constant hibernació. Les ciutats creixen, però els seus habitants no ho fan amb elles. Només esperen. No poden escoltar. No poden entendre’s. Només poden esperar aquells que vindran a reemplaçar-los. Perquè és a l’ombra dels fanals on brillen les cuques de llum. 


Alumnes: Víctor Fernàndez, Nina Lòpez Le Gaillard, Albert Chamorro, Marta Lofi, Iris Rodríguez, Anezka Strakova
Tutora: Maria Domènech
Col·laboradors: Elisabet Castells i Jan Mech 
​Patrocinadors: Associació d’Autors d’Il·luminació (AAI), FLUGE


H

Umbrasutura

Carrer de Pujades, 118

 

BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona

 

www.baued.es
#UmbrasuturaBAU #socbau

Umbrasutura proposa als visitants un viatge pel procés de transformació del barri des del seu origen industrial, quan el sector tèxtil va tenir un paper molt important. Un viatge a través d’un recorregut immersiu, dins de la instal·lació, que ens transporta des del passat fins al present. L’itinerari transcorre per un laberint de teles semitransparents sobre les quals es projecta un conjunt d’animacions de formes geomètriques basades en l’estètica pròpia de cada moment històric. L’ombra dels espectadors hi interactua visualment, i les representacions visuals i sonores estableixen un diàleg entre el passat tèxtil i el present.


Alumnes: Andrea Álvarez, Miguel Ascanio, Yumi Martí, Guillem Iranzo, Albert Gavaldà, Sergi Flores, Lucas Suárez
Tutors: Santiago Vilanova i Mariel Fuentes
Col·laborador: Fran Casado


I

Light Up Mirror

Passatge de Masoliver

 

Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle (ETSALS)

 

www.salleurl.edu
#LightUpMirror #Etsals

Tant la paraula catalana mirall com l’anglesa mirror provenen del llatí mirari, que significa ‘meravellar-se’ o ‘quedar fascinat davant d’alguna cosa’. Avui dia, els miralls s’han convertit en superfícies sobre les quals ens veiem reflectits nosaltres mateixos, i han perdut el seu significat etimològic. Light Up Mirror proposa un recorregut per encendre una nova mirada i veure més enllà del primer pla. Els miralls són superfícies que reflecteixen objectes a través de la llum, però… què passa si convertim la llum en l’objecte reflectit?  


Alumnes: Deiane Fernández, Marcia Homs, Livia di Pietro, Ana Rodríguez
Tutors: Joan Vera, Jordi Mansilla, Carlos Albisu, Laia Vives
Col·laboradors: Daniel Urbina i Virginia Arbona
Patrocinador: Barcelona LED


J

playball!

 

Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC)

 

www.iaac.net
#playball #iaac

playball! és una instal·lació interactiva que convoca els espectadors a l’acció. Les qualitats formals de les boles i totes les associacions implicades (esports, jocs, exercicis, etc.) provoquen una resposta física dels assistents, que celebren la festa de la llum d’una manera lúdica. playball! utilitza la llum per crear interaccions no només entre els espectadors i la instal·lació, sinó també entre els mateixos espectadors. Quan les esferes en suspensió es toquen les unes a les altres, es traspassen la llum, que assumeix la naturalesa lúdica pròpia de les boles. Una nova classe de pilotes que actuen ara com a icona de l’energia i el joc potencial, tot emmascarant qualsevol símbol preconcebut de la llum.


Alumnes:  Serhan Ozgul, Martina Solés, Shahram Randeria, Nima Fatemi, Matthew Mondini, Maria Abou Merhi, Agustina Palazzo, Gustavo Jose More, Ioannis Romanos Vogdanis, Susannah Mifsud, Ashkan Foroughi, Andrea Patricia Montero

Tutors: Luis E. Fraguada i Valentina Toscano

Col·laboradora: Irene Ródenas


K

Fuga

Passatge de la Vinyassa

 

EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (UAB)

 

www.eina.cat
#fuga #EINA

Fuga és una instal·lació audiovisual interactiva en la qual reflexionem sobre el passat industrial del barri del Poblenou i la seva actual i creixent apropiació del patrimoni. Mitjançant un exercici de música visual basat en la recerca formal i conceptual sobre les relacions visuals i sonores, juguem amb la idea de fuga musical aplicada tant al so com a la imatge: composicions geomètriques, repetició, reflexió, inversió… Aquesta idea de fuga s’estén a l’espai, distorsionant la percepció de la perspectiva mitjançant la superposició i repetició d’elements que accentuen el punt de fuga de la mateixa localització de la instal·lació: el passatge de la Vinyassa.


Alumnes: Elisa Alcaide, Laura Andreu, Mireia Banchs, Abel Bueno, Noelia Cabrera, Sonia Casanova, Maria Cejudo, Miriam Duran, Marina Esbrí, Gabriela Eskenazi, Guillem Expósito, Aina Fontich, Delfina Fraschina, Queralt Guinart, Sarai Herrera, Irene Marcuello, Laura Morales, Laura Niubó, Pilar Osorio, Margarita Pérez, Sergio Rodríguez, Mar Senén
Tutor: Santiago Vilanova
Col·laborador: BAF General de Catalunya


L

People Are Light

Antiga Fàbrica Simon

(Carrer de Sancho de Ávila, 66-72)

 

IED Barcelona, Escola Superior de Disseny

 

www.iedbarcelona.es
#PeopleAreLight #IEDBcn

Què passa dins d’un cable elèctric que serveix de connexió entre l’interruptor i la llum? Partícules elementals denominades fotons permeten que es generi la radiació electromagnètica que percep l’ull humà. La suma de fotons genera la llum. People Are Light recrea un univers allunyat de la realitat a través de la successió de dos espais: un túnel fosc i misteriós, i un pati de sal lluminós i translúcid. En aquest pati, gràcies a la suma d’espectadors connectats, la façana pren el protagonisme quan s’il·lumina amb diverses escenes en funció de la interacció del públic. És el resultat d’un projecte participatiu que vibra, batega i es transforma amb canvis de color, intensitat i ritme que generen una experiència sensorial única.


Alumnes: Julia Sobrón, Bruna Camaroti, Katrina Kalnina, Martina Morejón, Nicole Wilner, Clara Alonso, Carla Jörgens, Renata Colmenero, Josep Bastida, Ricardo Colomer, Tatjana Zöffel
Tutores: Raffaella Perrone i Michela Mezzavilla
Col·laboradores: Ana Fernández i Milena Roses
Patrocinador: Simon


M

Metallum

Carrer de Pamplona, 113

 

ESDAP Catalunya. Campus Deià

 

www.esdap.cat
#esdapmetallum #esdapcatalunya

Metallum és una recuperació sensorial que recrea la fabricació de l’acer per fer sentir la veu del barri que va lluitar per la memòria i conservació de La Unión Metalúrgica. L’atmosfera es materialitza en un treball lumínic, sonor i calorífic que representa el procés en una fosa metàl·lica, mitjançant una degradació cromàtica seqüencial, cíclica i temporal. Així, neix en un groc intens i desemboca en un vermell fosc, creant un oasi de llum respecte de l’entorn i la materialitat que l’envolta.


Alumnes: Óscar Álvarez, Paula Escuin, Sergio Frías, Marisa Lozano, Liocha Mateu, Nuria Minguillón, Sara Ortega, Óscar Ramos, Mónica Román
Tutores: Amaya Martínez i Anna Solé
Col·laboradora: Elisa Codina
Patrocinador: Escenotecnic, Ingeniería Escénica


N

Big Bang Poblenou

Passatge de Ratés

 

UPC Master Lighting Design

 

www.talent.upc.edu
#bigbangpoblenou #masterlightingupc

El Poblenou, un barri històricament industrial i obrer, està en plena transformació urbanística i social. Un formiguer de start-ups, artistes, dissenyadors i nous creadors s’instal·len en un barri que ja és tendència a la ciutat. Big Bang Poblenou és una explosió renovadora, de dins cap enfora, que simbolitza aquesta revolució transformadora. Les finestres característiques dels edificis industrials, que una retícula divideix en nombrosos vidres rectangulars, esdevé protagonista quan una explosió en quatre fases culmina amb la trencadissa de tots els vidres de l’antic edifici.


Alumnes: Blanca Amat, Paola Patzily Arias, Jesús Uriel Barrios, Alba Cantalejo, Isidora Paz Cifuentes, Estefanía Echeguren, Marcelle Facury, Nicole Denisse Farah, Marta Florensa, Sabrina Kaplinsky, Larissa Uiara Lemos, Óscar Milla, Fernanda Teresa Oróstica, Patricio Pérez, María José Ramírez, Ximena Rubio, Paula Andrea Serna, Constanza Paulina Solis, Olga Maria Tibocha, Andrés David Trujillo
Tutors: Jordi Canudas amb el suport de Mariel Fuentes i Susana Barea
Col·laboradors: Simon
Patrocinadors: Erco, Iguzzini, Lutron


 • Espais transformats

 • Instal·lacions i espectacles

 • Mitgeres

 • Recorregut recomanat

 • Mercat gastronòmada Van-Van Foc

 • Socis del Poblenou Urban District adherits a Llum Bcn

 • i

  Informació

 • Establiments de restauració adherits amb el suport de Freedamm

 • Punt de recàrrega de dispositius mòbils amb el suport de Nissan

 • La vostra posició

Per activar la geolocalització, ha de clicar sobre el cadenat verd de la barra del navegador

Amb el mòbil, pots consultar la teva ubicació dins Llum BCN fent clic aquí.