Barcelona Cultura
Barcelona Cultura

Edició 2019

L’espectacular festival de Llum BCN el 2019 se celebra de nou al Poblenou

15, 16 i 17 de febrer 2019

Quan es fa de nit, una nova Barcelona brilla gràcies al talent dels artistes d’arreu i dels estudiants de la nostra ciutat que dominen el poder transformador de la llum.
 

Per primer cop il·luminaran el barri del Poblenou. Un barri amb una fesomia molt particular i un passat industrial que viu un intens procés de transformació per convertir-se en un nou districte tecnològic, d’innovació i de creació. Llum BCN 2018 compta amb la participació, com a artista convidada, de la videoartista i creadora quebequesa Monique Savoie, que va fundar la prestigiosa Société des Arts Technologiques (SAT) de Mont-real, una fundació líder en art i noves tecnologies que ens presenta una selecció de les millors projeccions immersives. La trobareu al nou Espai Familiar, que dissabte i diumenge també obrirà en horari diürn amb diferents propostes interactives.

 

En aquesta setena edició, el festival duplica el nombre d’espectacles i instal·lacions d’artistes de prestigi del nostre país i d’altres indrets del món, sense deixar de banda un dels segells propis que el distingeixen d’altres festivals lumínics: l’aposta per l’experimentació i la innovació que ens ofereixen els alumnes de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de la ciutat, que enguany tenen el repte de transformar espais de naturaleses molt diferents. Un repte que afronten amb noves estratègies de tractament de la llum i de l’espai, i amb el talent i la qualitat demostrats en anteriors edicions.

 

 • Espais transformats

 • Instal·lacions i espectacles

 • Mitgeres

 • Recorregut recomanat

 • Mercat gastronòmada Van-Van Foc

 • Socis del Poblenou Urban District adherits a Llum Bcn

 • i

  Informació

 • Establiments de restauració adherits amb el suport de Freedamm

 • Punt de recàrrega de dispositius mòbils amb el suport de Nissan

 • La vostra posició

Per activar la geolocalització, ha de clicar sobre el cadenat verd de la barra del navegador

Amb el mòbil, pots consultar la teva ubicació dins Llum BCN fent clic aquí.

Notícies i cròniques

La instal·lació lumínica Llacuna, d’ ELISAVA, guanyadora del Premi LLUM BCN 2018

El jurat internacional també ha fet una menció especial a la instal·lació 15.000 grams, de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), i ha elogiat «la qualitat de tots els projectes i la capacitat de les escoles per adaptar-se als espais del Poblenou»

diumenge 18, 17:45h

El Premi LLUM BCN 2018 que atorga l’Institut de Cultura de Barcelona a la millor de les instal·lacions lumíniques creades per les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de la ciutat per transformar un espai determinat, s’ha lliurat aquest diumenge, 18 de febrer, en un acte celebrat a l’antiga fàbrica de Simon, al Poblenou de Barcelona.

La instal·lació guanyadora ha estat Llacuna, de l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona (ELISAVA), per «la seva capacitat per transformar l’espai a través de la llum, generar una experiència urbana nova i per apropar-se a la realitat del barri», en paraules del jurat. L’obra explora les possibilitats que dona la llum per ella mateixa i fa un elogi del passat, recordant l’origen pantanós del Poblenou.

Per la seva banda, el projecte 15.000 grams, de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB)ha obtingut una menció especial del jurat per «saber aprofitar els elements existents en l’indret, obtenir un resultat òptim amb uns recursos mínims i adaptar-se a la situació de crisi».

El jurat internacional ha estat format per Tsutomu Okada, comissari del festival Smart Illumination de Yokohama; Monique Savoie, directora i fundadora de la  Société des Arts Technologiques (SAT) de Mont-real, i artista convidada del Llum BCN Poblenou; Till Botterweck de l’estudi Urbanscreen; Rafael Gallego, dissenyador d’il·luminació i president de l’Associació Professional de Dissenyadors d’Il·luminació (APDI); Oriol Pastor, director del festival d’arts digitals MIRA, i Francesc Muñoz, director de l’Observatori de la Urbanització i del programa de màster d’Intervenció i gestió del paisatge a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Maria Güell, una de les comissàries de LLUM BCN, ha afirmat en començar l’acte, que aquest esdeveniment és una ocasió única per a les escoles que poden «compartir coneixement amb creadors reconeguts de tot el món que han vist els seus projectes». Güell ha felicitat les escoles per haver superat el «canvi d’escala» respecte a les edicions anteriors i per la seva «capacitat transformadora dels espais». «Ho heu brodat», ha afegit la comissària dirigint-se als alumnes i tutors de les escoles participants. 

La participació de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona a LLUM BCN és un dels segells propis que distingeix aquest festival des de la seva creació. Aquesta és la quarta edició del Premi LLUM BCN amb el qual l’Institut de Cultura fa un reconeixement a la feina i l’entusiasme que els estudiants de Barcelona dediquen al festival de la llum, transformant i dotant de nous significats diversos espais urbans de la nostra ciutat.


El Disseny Hub Barcelona, porta d’entrada al festival Llum BCN
diumenge 18, 15:45h

El Disseny Hub Barcelona, porta d’entrada al festival Llum BCN

 

El Disseny Hub Barcelona, un equipament municipal concebut per ser motor de l’economia del coneixement, la creativitat i la innovació, és enguany un dels centres neuràlgics del festival Llum BCN 2018. L’edifici situat a la plaça de les Glòries, és la gran porta d’entrada al barri del Poblenou i al districte de la innovació, el 22@.

A l’exterior del DHUB Barcelona, ens sorprendrà la relació entre el so i la llum de Xiu Xiu, un mappingsobre la façana de l’edifici que interactua BruumRuum!, el grafisme lluminós del paviment creat per David Torrents i Maurici Ginés, que dialogaamb el soroll ambiental de la ciutat.

Mentrestant, a l’estany que voreja el centre, podrem veure uns nedadors que es mouen sincronitzats sobre les seves aigües. Es tracta de Follow the Path, una videoinstal·lació de l’artista Bego M. Santiago que juga amb les relacions entre art, misticisme i ciència.

Un cop dins, al vestíbul del centre, l’Escletxa Proxèmica, una obra de Xevi Bayona i el seu equip, ens farà viure una experiència en la qual el moviment de les escales mecàniques transforma les dimensions i característiques de l’espai.

El DHUB Barcelona acull també el Museu del Disseny de la nostra ciutat, on podrem admirar, amb el suport de la Fundació Sorigué, la videoinstal·lació de Marco Brambilla Civilization. Una obra que forma part de la trilogia Megaplex i es percep com una monumental pintura mural neobarroca que il·lustra una versió satírica de l’apocalipsi i l’infern de Dant.

També podrem veure (In)Material, una reflexió sobre la llum com a matèria intangible. És obra de Mariel Fuentes i Michella Mezzavilla, de l’Associació Professional de Dissenyadors d’Il·luminació.

I finalment, a la Sala A del centre ens trobaremBeyond, la instal·lació de Playmodes que narra la col·lisió entre dues forces oposades: l’interior i l’exterior, la foscor i la llum, la mort i la vida. Una experiència immersiva que fa visibles els punts de fuga i reforça els efectes de profunditat.


Artistes d’arreu participen en el Llum BCN Poblenou

El festival Llum BCN s’ha consolidat com un dels festivals lumínics urbans de referència i atrau el talent d’artistes de tot el món.

El festival lumínic Llum BCN reuneix un cop més el talent d’artistes internacionals, tant del nostre país com de la resta d’Europa i del món. Entre els creadors que ens visiten, en primer lloc cal esmentar la quebequesa Monique Savoie, l’artista convidada d’enguany. Savoie sempre ha estat a l’avantguarda de la creació artística relacionada amb les noves tecnologies, i va fundar la Société des Arts Technologiques (SAT) de Mont-real.

La SAT és una fundació reconeguda internacionalment pel seu lideratge en la recerca de tecnologies virtuals i immersives, i dona suport a les noves generacions de creadors i investigadors en l’era digital. L’artista ens presenta una selecció de les seves millors projeccions immersives, que podreu veure a l’Espai Familiar.

Des de Londres ens visita Quayola, un artista visual que investiga les tensions i els equilibris entre el que és real i el que és imaginari, entre la figuració i l’abstracció, entre el que és vell i el que és nou. Quayola ens presenta les pintures digitals Pleasant Places, que podreu veure a Can Framis.

L’estudi UrbanScreen de la ciutat alemanya de Bremen, juntament amb Jung Art Vision de Seül (capital de Corea del Sud), participen en Llum BCN Poblenou amb el projecte conjunt In Nemo, un mapping basat en la interacció del cos humà, l’espai, la gravetat i la seva transferència a l’abstracció gràfica. La projecció es farà sobre la façana de Betevé.

TILT, un estudi francès de creació artística que explora la relació entre la llum, l’art, l’arquitectura i l’espai, presenta les obres Lampounettes i Bouquets d’abat-jours. Instal·lades a peu de carrer, representen en una escala monumental diversos elements de la il·luminació domèstica.

També des de França, Groupe LAPS, un estudi que reuneix artistes plàstics, escenògrafs i videoartistes, presenta la projecció Keyframes, en la qual una multitud de personatges lluminosos i animats envaeixen la façana de l’antiga fàbrica Simon per explicar-nos petites històries urbanes.


Llum BCN també brillarà de dia a l’Espai Familiar

Dissabte i diumenge, a partir de les dotze del migdia, tota la família podrà gaudir de les projeccions immersives al domo i d’altres instal·lacions lumíniques molt abans que es faci de nit.

dimarts 13, 10:30h

L’Espai Familiar, que obrirà divendres 16, de 19 a 24 hores; dissabte 17, de 12 a 24 hores, i diumenge 18, de 12 a 23 hores, acull el domo, on es presentarà una selecció de les millors projeccions immersives de la prestigiosa Société des Arts Technologiques (SAT) de Mont-real, preparades per la seva fundadora i artista convidada al Llum BCN, la videoartista i creadora quebequesa Monique Savoie.

També dins del domo, el públic podrà gaudir d’una experiència en 360 graus en la qual la companyia Eyesberg ens presenta un robot capaç de sentir, imaginar i crear. Beta 2.1.20 és una història que ens farà reflexionar sobre què és la vida intel·ligent.

Al mateix espai, hi trobarem un arbre que no figura a cap catàleg d’espècies vegetals i que floreix enmig del caos de la natura. Es tracta del Jardí mecànic creat per Ferroluar, amb la participació d’una vintena de nois i noies del programa Noves Oportunitats, impulsat per les fundacions Ampans i Intermèdia.

A l’Espai Familiar també es presenta un element icònic de la infantesa, els gronxadors, que són el nexe que integra totes les edats a la instal·lació Here, de la companyia Col·lec. Una perfecta estructura de col·laboració per a tots els públics, molt dinàmica i divertida, que no deixarà ningú indiferent.

Abans de sortir de casa, no us oblideu d’agafar el telèfon intel·ligent per participar en el Pix-celona, un joc multijugador de preguntes i respostes entre els diferents barris de la ciutat. Entreu al web del concurs i escolliu un clan. En acabar el festival es donarà a conèixer l’equip que en sap més sobre la nostra ciutat.

La projecció Papitu, de Jordi Teixidó, només es podrà veure quan ja sigui fosc, tots els dies del festival a partir de les 19 hores. Papitu és un capgròs alegre i divertit que recita poemes, s’inventa cançons i reprodueix els enginyosos jocs de paraules característics del seu creador.

Per acabar, al Mercat Gastronòmada Van-Van Foc podrem seure i descansar per recuperar forces i escalfar-nos al voltant del foc, menjar alguna cosa calenta i, fins i tot, beure un got de cremat. Un punt de trobada on el foc és el protagonista, alhora que ens il·luminarà i ens escalfarà.


.

Festes
de Santa Eulàlia
2019