">
Barcelona Cultura
Barcelona Cultura

Edició 2020

L’espectacular festival de Llum BCN el 2020 se celebra en les dates 14, 15 i 16 de febrer 2020

Per segon any, Llum BCN transforma els carrers del Poblenou en un gran laboratori d’experimentació a l’aire lliure, a través de la llum com a mitjà creatiu i de la feina d’artistes, dissenyadors i arquitectes d’arreu del món que estan explorant les possibilitats que ofereixen, a l’espai urbà, noves tècniques com la il·luminació dinàmica, la projecció a gran escala i els entorns interactius.
 

Una invitació a la ciutadania de Barcelona perquè descobreixi una nova manera d’habitar els carrers, que serveix també d’assaig i reflexió sobre cap a on i com pot evolucionar el llenguatge de l’espai públic en el futur. 

Entre la vintena de participants del 2019 hi ha artistes de prestigi internacional com Rafael Lozano-Hemmer i Daniel Canogar, pioners de les noves eines digitals com els tecnologistes Kyle McDonald o Joanie Lemercier i noms fonamentals en les noves escenes creatives de Barcelona.

Un dels segells propis de Llum BCN que el distingeix d’altres festivals lumínics és l’aposta per l’experimentació i la innovació dels alumnes de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona que hi participen amb quinze instal·lacions lumíniques. 


És el segon any que Llum BCN se celebra al Poblenou. Durant tres nits es pertorba un paisatge urbà que es mou entre grans edificis d’última generació, antigues xemeneies, naus industrials, i, sovint, la buidor d’alguns solars. Espais molt diversos i carregats de significats que s’uneixen a la capacitat expressiva de la llum i el seu poder transformador per crear un festival únic.

 • Instal·lacions artístiques

 • Instal·lacions artístiques / Escoles

 • Instal·lació 19*

 • Espai gastronòmic Van Van Llum

 • i

  Informació

 • P

  Aparcament centre comercial Glòries

 • Espais de restauració adherits amb el suport de Free Damm

 • La vostra posició

Per activar la geolocalització, ha de clicar sobre el cadenat verd de la barra del navegador

Amb el mòbil, pots consultar la teva ubicació dins Llum BCN fent clic aquí.

Últimes notícies

Verd botella, de la UIC Barcelona School of Architecture, i Reflexió, del BAU, guanyadores ex aequo del Premi LLUM BCN 2019

El jurat internacional ha valorat el contingut crític de les dues instal·lacions guanyadores, a més de la qualitat artística, tècnica, i l’adequació a l’espai, i ha elogiat «l’elevada qualitat de tots els projectes i la capacitat creativa de les escoles participants»

diumenge 17, 16:45h

El Premi LLUM BCN 2019 que atorga l’Institut de Cultura de Barcelona a la millor de les instal·lacions lumíniques creades per les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de la ciutat per transformar un espai determinat, s’ha lliurat aquest diumenge, 17 de febrer, en un acte celebrat a l’antiga fàbrica de Simon, al Poblenou de Barcelona.

Les instal·lacions guanyadores han estat Reflexió, del BAU Centre Universitari de Disseny de Barcelona, per «criticar l’excés d’emmirallament individual de la nostra societat d’una forma lúdica i crear una coreografia de llum, so i moviment que convida a la participació col·lectiva», en paraules del jurat, i Verd botella, de la UIC Barcelona School of Architecture, una instal·lació que «reflexiona sobre l’abús del plàstic d’una forma poètica i contemplativa amb una economia de mitjans extrema, coherent amb el propi missatge».

El jurat internacional ha estat format per Anna Díaz, realitzadora i artista visual membre de l’estudi Hamill Industries, que enguany participa a Llum BCN amb la instal·lació Chrysalis; Marisol López, gestora cultural i directora de l'Àrea de Cultura Digital de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC); Olga Subirós, arquitecta, dissenyadora i comissària d’exposicions i docent; Martin Posta, director del Signal Festival de Praga, i Valerie Bergeron, arquitecta, museògrafa i directora del Centre de Materials de Barcelona (Materfad).

Per la seva banda, Maria Güell, comissària de LLUM BCN, ha subratllat l’alta qualitat de les instal·lacions d’enguany, que «freguen, totes elles, l’excel·lència», i ha recalcat que el veritable premi és «participar en aquest festival i veure com el públic respon davant del nostre projecte, més enllà del paper». «Guanyadors ho sou tots!», ha conclòs la comissària.

La participació de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona a LLUM BCN és un dels segells propis que distingeix aquest festival des de la seva creació. Aquesta és la cinquena edició del Premi LLUM BCN amb el qual l’Institut de Cultura fa un reconeixement a la feina i l’entusiasme que els estudiants de Barcelona dediquen al festival de la llum, transformant i dotant de nous significats diversos espais urbans de la nostra ciutat.


Llum BCN serà present a la cerimònia dels premis Ciutat de Barcelona
Un espectacle de dansa, llum i continguts audiovisuals vincularà la cerimònia de lliurament dels premis Ciutat de Barcelona, que enguany estrena una nova escenificació, amb el festival Llum BCN, que començarà l’endemà.
El festival Llum BCN Poblenou serà present a la cerimònia de lliurament dels premis Ciutat de Barcelona 2018 amb una performance protagonitzada per Onionlab i dirigida per Pep Salazar, en la qual es combina la dansa amb les arts audiovisuals. L’acompanyarà una il·luminació dissenyada per la companyia Albadalejo, i els continguts audiovisuals creats per Crowd Studio.
L’acte, presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el comissionat de Cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats, se celebrarà el dijous 14 de febrer, a les 18.00 hores, al Saló de Cent de l’Ajuntament. La cerimònia, amb una posada en escena renovada, serà conduïda per l’actriu Àgata Roca.
Els premis Ciutat de Barcelona els atorga anualment l’Ajuntament de la ciutat per reconèixer la creació, la investigació i la producció de qualitat que realitzen persones, institucions o organitzacions a Barcelona. Entre els guardonats d’enguany hi ha la cantant Rosalía, el poeta i novel·lista Josep Pedrals, el també escriptor Mario Cuenca Sandoval, l’historiador Miquel Amengual, o la cooperativa d’arquitectes LaCol, per citar-ne alguns.

Llum BCN transforma el Poblenou en un gran espectacle de creació lumínica

Artistes de prestigi d’arreu del món i talents emergents de les escoles d’art, disseny i arquitectura de Barcelona comparteixen els carrers del Poblenou per assajar noves formes d’expressió a l’espai públic i crear un gran festival urbà de la llum.

Una hipnòtica constel·lació d’aigua i llum sobre l’estany del Disseny Hub, una tempesta provocada per cent persones reunides a l’interior d’un gran núvol, o dos dels projectors més lluminosos del món penjats d’una grua en un muntatge colossal són algunes de les instal·lacions sorprenents dels creadors de prestigi convidats en aquesta vuitena edició de Llum BCN, que se celebra els dies 15, 16 i 17 de febrer.

A les 23 creacions dels artistes professionals, s’hi sumen les quinze instal·lacions dels alumnes de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona que alteren la percepció i el significat de l’espai urbà. Una aposta per la innovació i l’experimentació i un dels segells de Llum BCN que el distingeix d’altres festivals lumínics.

Per segon any consecutiu, el Poblenou de Barcelona és l’escenari del festival que transforma la particular fesomia d’aquest barri de passat industrial en un gran laboratori d’experimentació a l’aire lliure a través de la feina d’artistes, dissenyadors i arquitectes d’arreu del món que utilitzen la llum com a mitjà creatiu.

Vuit de les escales d’emergències exteriors que encara es poden veure en alguns edificis i que són característiques del Poblenou i testimonis del seu passat industrial, han estat objectes d’una actuació lumínica especial per retre homenatge a la història del barri i les seves reivindicacions polítiques i socials.

Llum BCN assaja les possibilitats que ofereixen noves tècniques com la il·luminació dinàmica, la projecció a gran escala o els entorns interactius, i convida els ciutadans a descobrir una nova manera d’habitar els carrers i a reflexionar sobre com pot evolucionar el llenguatge de l’espai públic en el futur.

Durant tres nits, Llum BCN pertorba un paisatge urbà que es mou entre grans edificis d’última generació, antigues xemeneies, naus industrials, i, sovint, la buidor d’alguns solars. Espais molt diversos i carregats de significats que s’uneixen a la capacitat expressiva de la llum i el seu poder transformador per crear un festival únic.


.

Festes
de Santa Eulàlia
2019