Edició 2020

Al 2020 les Festes de Santa Eulàlia tindran lloc els dies 7, 8, 9 i 12 de febrer

La Casa dels Entremesos

Plaça de les Beates, 2. Horari: de dimarts a dissabte, de 10.00 a 13.00 h i de 16.00 a 19.00 h; diumenge i dilluns, tancat.

EXPOSICIÓ:

Aureli Capmany. La dansa i l’Esbart Català de Dansaires”

Fins al 26 de febrer

 

Visites teatralitzades

Diumenge 3, 11.15 i 12.15 h

 

Presentació del llibre Santa Eulàlia, patrona de Barcelona

A càrrec de Josep Fornés, Oriol Pascual, Cristina Fontcoberta, Pablo Abella, Carme Grandas i mossèn Robert Baró.

Dijous 7, 20.00 h

 

Titelles tradicionals:

La Laia i el fantasma entremaliat

A càrrec de la Companyia Sebastià Vergés de titelles

Dissabte 9, 11.30 h

 

www.lacasadelsentremesos.cat

 


XVII Mostra de Gegantons de les colles de la Coordinadora, i XV Mostra de Gegantons i altres elements d’escola
Del 3 al 8 de febrer, de 10.00 a 19.00 h

Inauguració, dissabte 2 de febrer, 17.00 h

Del 3 al 8 de febrer, de 10.00 a 19.00 h

 

La tradicional mostra presenta les figures infantils creades al llarg dels anys per les colles geganteres, les escoles de Barcelona i altres poblacions que participen en aquesta iniciativa de la Coordinadora de Geganters de Barcelona, amb l’objectiu de fomentar la participació dels nens i nenes en el món geganter. El dissabte 9 de febrer, a les 11.00 h, desfilaran en cercavila pels carrers de la ciutat.


Gegants de Corpus vs. Gegants de Carnaval

100 anys dels Gegants nous i 160 anys dels Gegants vells de la Casa de Caritat

Del 3 al 10 de febrer, de 10.00 a 20.00 h

L’Hereu i la Borda, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus, al llarg del 2018 i el 2019 celebren el seu primer centenari, i en Rodanxó i la Rodanxona, els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes, ja han fet els 160 anys. Per celebrar aquesta doble efemèride, els podrem veure exposats en companyia de convidats provinents d’altres indrets de Catalunya i del País Valencià, com els Gegants del Carnaval de Solsona, els de Montblanc, els d’Igualada i els de Castelló de la Plana.

La gegantona Laia, protagonista de les festes, presidirà l’exposició, en la qual també es podran veure els caps originals dels Gegants vells, unes escultures de gran valor artístic, històric i patrimonial, que van ser donats al Museu Etnològic de Barcelona. Els Gegants vells o de Carnestoltes pertanyien a la Societat Carnavalesca del Born i van ser els primers que es van construir amb una finalitat exclusivament lúdica, festiva i laica. Van aparèixer públicament per primer cop a les festes del Carnestoltes del 1859.


Fira d’artesania de Santa Eulàlia

Del 8 al 12 de febrer, de 10.00 a 21.00 h, avinguda de la Catedral

Per Santa Eulàlia, artesans i artesanes del ram de la fusta, la terrissa, el metall o l’alimentació natural munten les seves parades a l’avinguda de la Catedral per oferir-vos els seus productes elaborats a mà.


Els protocols de l’Àliga
divendres 08, 20:00h

Sortida a la plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Jaume I, plaça de l’Àngel, carrer de la Princesa, carrer de Montcada, placeta de Montcada, passeig del Born, carrer de Santa Maria, plaça del Fossar de les Moreres i plaça de Santa Maria. Arribada a la plaça de Santa Maria del Mar cap a les 20.50 h. 21.00 h, ball de l’Àliga, interior de la basílica de Santa Maria del Mar

 

L’Àliga de la Ciutat, acompanyada per la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, que constitueixen els Protocols de l’Àliga, encapçala una cercavila que surt de la plaça de Sant Jaume i culmina en un dels actes més emotius i solemnes de la celebració: el tradicional ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.

L’Àliga de Barcelona, documentada des del segle xiv, tenia el privilegi de ballar dins les esglésies i el seu ball es considerava l’honor més gran que es podia fer als visitants il·lustres. El Decret de Nova Planta i les prohibicions del 1771 van minvar el seu simbolisme fins a fer-la desaparèixer. L’any 1989, l’Àliga de Barcelona va ser recuperada dins del Projecte de recuperació de la imatgeria festiva de la Barcelona vella.


Contr@band@

Un espectacle de l’Esbart Sant Martí i de La Lira Ampostina

divendres 08, 20:15h

Contr@band@ és la unió entre dos elements de la cultura popular que tradicionalment han anat separats: les bandes musicals i els esbarts dansaires. En aquesta proposta innovadora, les coreografies de l’Esbart Sant Martí estableixen un nou diàleg amb la banda de La Lira Ampostina. La fusió de dos llenguatges artístics d’una gran personalitat i força expressiva dona com a resultat un espectacle intens i memorable.


Ruta-concert dels orgues de Ciutat Vella
dissabte, 9 de febrer

Una oportunitat única per conèixer i escoltar sis dels principals orgues de Ciutat Vella que es van salvar de la guerra i que han estat restaurats els darrers anys. Diversos organistes professionals ens explicaran els secrets d’aquests preuats instruments i ens oferiran un breu concert. La ruta inclou els orgues del Palau de la Música, el Palau Güell, la basílica de Sant Just i Pastor, Santa Maria del Mar, la Mercè i la Catedral de Barcelona.

Aforaments limitats


 

Ruta-concert Orgues
 

Palau de la Música
10 h: Palau de la Música Catalana, orgue romàntic Walcker

Restaurat per Gerhard Grenzing

Organista: Juan de la Rubia

 

11.30 h Catedral de Barcelona

Orgue de 1538, reconstruït per Gabriel Blancafort

Organista: Josep M. Escalona i Canyet

 

12.30 h Sant Just i Pastor

Orgue construït per Miquel Beltran el 1907 i restaurat per Joan Carles Castro i Albert Blancafort

Organista: Bernat Bailbé

 

15 h Santa Maria del Mar

Autor desconegut, reconstruït per Gerhard Grenzing

Organista: Neil Cowley
 

16 h Basílica de la Mercè

Orgue de Gerhard Grenzing

Organista: Héctor París

 

17 h Palau Güell

Orgue de saló d’Albert Blancafort

Places exhaurides.

Organista: David Malet


Sardanes

XVI Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia

Amb la Cobla Contemporània

dissabte 09, 10:30h

Les noves generacions de sardanistes es tornen a reunir en aquesta gran trobada anual per ballar la dansa nacional.


XV Trobada de Gegantons i altres elements d’escoles i de les colles barcelonines
dissabte 09, 10:30h

Cercavila: 11.15 h. Recorregut: plaça Comercial, passeig del Born, carrer del Rec, carrer de la Princesa, plaça de l’Àngel, carrer de Jaume I, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 12.30 h).

Les figures infantils de les colles de geganters i de les escoles, que han estat creades al llarg dels anys per fomentar la participació dels nens i nenes en el món geganter i que han estat exposades des del 2 de febrer, desfilen plegades pels carrers de la ciutat i s’acomiaden fins a la propera trobada a la plaça de Sant Jaume.


Diada Bastonera de Santa Eulàlia
dissabte 09, 11:00h

Mostra de balls: 11.00 h, a l’avinguda de la Catedral

Cercavila: 11.45 h. Recorregut: plaça Nova, carrer dels Arcs, Portal de l’Àngel, carrer de Santa Anna, carrer de la Canuda, plaça de la Vila de Madrid, carrer de Francesc Pujols, carrer del Duc, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, baixada de Santa Eulàlia, plaça de Sant Felip Neri, carrer de Montjuïc del Bisbe, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume.

Mostra de balls: 13.30 h, plaça de Sant Jaume

 

Les colles bastoneres de Barcelona volen donar a conèixer els diversos balls de bastons que conviuen a la ciutat i també han convidat altres colles de Catalunya i de fora que ens mostraran la diversitat i la riquesa d’aquest ball i d’altres danses que hi estan relacionades. Enguany, les colles convidades són la Colla Bastonera de Londres, els Bastoners de Gavà, i el Ball de Pastorets de Vilafranca i el de Tarragona.

Les colles barcelonines amfitriones que participen a la Diada són els Bastoners de Barcelona, els de l’Esbart Català de Dansaires, els de Gràcia, els del Poble-sec, els del Casc Antic, els del Raval, els de Ballets de Catalunya, el Ball de Bastons del Clot, els d’El Bastó de Sarrià i la Colla Bastonera de l’Eixample.


XVI Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils
dissabte 09, 12:00h
diumenge 10, 12:00h

La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia, es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la seva passió per la dansa.

Amb la Cobla Ciutat de Terrassa, dirigida per Jordi Núñez, participen en la mostra els esbarts següents:

Dissabte 9: Esbart Català de Dansaires, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Joventut Nostra, Esbart Maragall i Esbart Sant Martí

Diumenge 10: Esbart Arenys de Munt, Esbart Cornellà, Esbart Dansaires de Rubí, Esbart Olesà, Esbart Sant Jordi


Els batecs de la Laia. VIII Trobada de Tabalers
dissabte 09, 17:00h

Cercavila: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 18.00 h)

Els tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de Barcelona s’apleguen a la plaça Reial amb motiu de la VIII Trobada de Tabalers per evocar, amb els seus repics eixordadors, els batecs del cor de santa Eulàlia. Serà una gran tabalada per escampar el ritme i el so de la festa pels carrers del barri Gòtic.


El Ball de Santa Eulàlia, amb l’Esbart Santa Eulàlia
dissabte 09, 17:00h

L’Esbart Santa Eulàlia, amb la Cobla Ciutat de Granollers, ens ofereix a l’avinguda de la Catedral una representació dansada del martiri de Santa Eulàlia.


Cercavila Kamerino de l’Enginy
dissabte 09, 17:30h

Recorregut: la Rambla (davant del Gran Teatre del Liceu), pla de l’Os, la Rambla, carrer de Ferran, carrer d’en Rauric (aturada a El Ingenio), carrer de n’Alsina, placeta del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer de Petritxol, carrer de la Portaferrissa, carrer del Pi, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, carrer de la Boqueria, carrer d’en Rauric (El Ingenio).

 

El Ingenio, l’emblemàtica botiga i taller d’imatgeria festiva, màgia i articles de festa fundada el 1838 i que va haver de tancar fa més d’un any, celebra la seva esperada reobertura. Una cercavila de màscares, capgrossos, gegants i altres elements festius evocarà la història del mític establiment del carrer d’en Rauric de Barcelona. Un nou gegant, construït al taller d’El Ingenio en els darrers mesos i inspirat en els anys trenta, durant la Segona República, encapçalarà el seguici. L’acompanyarà un dimoni gros i banyut amb forma de capgròs modelat per a l’ocasió.


Organitzat per Kamerino de l'Enginy


Actuació de l’Esbart Català de Dansaires
dissabte 09, 17:30h

Fundat l’any 1908, l’Esbart Català de Dansaires és el més antic de Catalunya.


Ruta Eulalienca
dissabte 09, 18:00h

Activitat gratuïta. Places esgotades. 

L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i els racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia, en una ruta nocturna guiada que, fins i tot, tindrà acompanyament musical. 


Els correfocs
dissabte 09, 18:15h

Correfoc dels petits diables i bèsties petites

Dissabte 9, 18.15 h, plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial (final, cap a les 20.00 h)

 

Correfoc de Santa Eulàlia

Dissabte 9, 20.15 h, plaça Nova

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume (final, cap a les 21.00 h)

 

Quan ja és fosc, les bèsties de foc i els diables surten al carrer esperonats pel repic eixordador dels tabals i es reuneixen per iniciar una cercavila de disbauxa i pirotècnia. Inauguren els actes de foc els nens i les nenes, amb el correfoc dels petits diables i bèsties petites de dissabte al vespre, fet a la seva mida. Més tard, comença el Correfoc de Santa Eulàlia: el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, el Bou, l’Arpella i el Dofí dansen entre flames i guspires amb els diables de la Kinta Forka, els del Barri Gòtic i els Tarascaires, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume i al final del correfoc, on les colles participants ofereixen un espectacle de trons i flamarades.

ATENCIÓ: La festa del foc és un dels moments més divertits de Santa Eulàlia, però cal viure-la amb la màxima precaució. Si hi voleu participar, no oblideu que:

  • Us heu de posar una gorra, un mocador de coll i roba de màniga llarga i camals llargs. Vestiu sempre de cotó, no feu servir materials sintètics. Heu de dur un calçat còmode per córrer quan calgui.

  • Tingueu una cura especial si aneu amb infants i manteniu-vos a una distància prudencial del foc. No deixeu anar els nens i nenes de la mà i recordeu que, per a ells i elles, hi ha un correfoc a mida en què la intensitat del foc és menor.

  • Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, retireu els tendals, tapeu els vidres i abaixeu les persianes.

  • Ni alcohol ni vidre: mentre duri el correfoc, eviteu l’alcohol. I, si porteu una beguda, procureu que no sigui ni en ampolla ni gots de vidre. El vidre trencat constitueix un perill.

  • No oblideu que el correfoc és molt divertit, però, si no respecteu les normes bàsiques de seguretat, també és perillós. Afegiu-vos a la festa, però gaudiu-ne amb seny!

  • Recordeu que sempre heu de seguir les indicacions del servei d’ordre, que estarà ben identificat.

  • Ni alcohol ni vidre: mentre duri el correfoc, eviteu l’alcohol. I, si porteu una beguda, procureu que no sigui ni en ampolla ni gots de vidre. El vidre trencat constitueix un perill.

 
 

 


Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral
dissabte 09, 21:00h
diumenge 10, 16:45h

L’Esbart Ciutat Comtal presenta per setè any consecutiu Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.

Dirigida pel coreògraf Lluís Calduch i amb música del compositor Francesc Cassú, Eulàlia recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, a través de seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen com a referència les manifestacions folklòriques i religioses de la cultura popular catalana.


Matinada de grallers
diumenge 10, 08:00h

De bon matí, la música dels grallers que desfilen pels carrers del barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la festa major d’hivern. Feu cas de la crida i sortiu al carrer per gaudir de les festes de Santa Eulàlia.


La Moixiganga de Barcelona
diumenge 10, 10:00h

Cercavila: 9.30 h.
Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume.

 

La Moixiganga de Barcelona, després d’haver-se presentat durant la festa major d’hivern del 2014, continua treballant en la recuperació d’una antiga tradició que s’havia perdut a Barcelona. La moixiganga, precursora dels castells, és un conjunt de dansa popular, figures i torres humanes que representen escenes o misteris de la passió de Crist. La Moixiganga de Barcelona va néixer al barri del Clot i utilitza la música original de Jordi Fàbregas.


Els Falcons de Barcelona
diumenge 10, 10:15h

Cercavila: 10 h.
Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume.

 

Les espectaculars figures humanes que aixequen els Falcons de Barcelona, desafiant l’equilibri i la gravetat, no us deixaran indiferents. A més de les construccions clàssiques dels Falcons, com ara l’escala o la pira, a aquesta colla de Barcelona li agrada innovar i arriscar-se per oferir-nos contínuament noves figures. Els Falcons de Barcelona es van presentar a les festes de Santa Eulàlia del 2003 i tenen el seu origen en el Sokol (en txec, ‘falcó’), una associació gimnàstica creada a Praga el 1862 que va estendre el seu model per diversos països europeus, entre els quals hi ha Catalunya, on es va implantar cap al 1928.


XXXVII Trobada de Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia
diumenge 10, 10:30h

Diumenge 10, 10.30 h, trobada a la plaça Reial; 11.30 h, inici del Seguici

12.00 h Ball de Santa Eulàlia i ofrena floral, baixada de Santa Eulàlia

13.15 h Balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, i Ball de Santa Eulàlia, plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 12.45 h)

 


Els gegants de totes les colles geganteres de Barcelona i les seves convidades es reuneixen en aquesta gran trobada a la plaça Reial per després integrar-se al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La primera edició, que es va celebrar l’any 1983, amb només dues colles, va ser l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies.

 

La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits de l’Àliga, el Lleó i els altres membres del bestiari històric i festiu. A continuació, encapçalats pels Gegants de la Ciutat, la resta de gegants, nans i gegantons concentrats a la plaça se sumen al Seguici, que els portarà fins a la plaça de Sant Jaume. A les 13.15 h, aproximadament, se celebren els balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat i, per acabar, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec dels Gegants nous de la plaça Nova.


Diada castellera de les colles de Barcelona
diumenge 10, 11:00h

Cercavila: 10.15 h, sortida de la plaça Nova
Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume

 

Les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, Sarrià i la Jove de Barcelona es congreguen a la plaça Nova a les 10.15 hores del matí per sortir, repartides en dues cercaviles, cap a la plaça de Sant Jaume. Al carrer del Bisbe, davant la porta de Santa Eulàlia del claustre de la Catedral, les colles s’aturen per aixecar uns pilars en honor de la patrona. A les 11.00 hores, a la plaça de Sant Jaume, començaran a aixecar els seus castells davant la balconada de l’Ajuntament, per encetar la temporada amb la primera diada castellera de l’any. Les colles hauran d’aixecar tots els seus castells en un temps limitat a 105 minuts.


XI Trobada de Puntaires
diumenge 10, 11:00h

Cinc-centes puntaires arribades d’arreu de Catalunya paren els seus coixins, fils, boixets, patrons i agulles al llarg del carrer dels Arcs i del Portal de l’Àngel, per mostrar-nos la seva mestria en l’art de fer puntes de coixí, una activitat que va tenir una gran importància a la indústria tèxtil catalana entre el segle xviii i mitjan segle xx. No us perdeu el so inconfusible dels milers de boixets de fusta sota els moviments hàbils dels dits de les artesanes que mantenen viva aquesta tradició. Per primer cop, les puntaires teixiran una catifa de flors que representarà la punta de coixí barcelonina.


Desfilades musicals i big band
diumenge 10, 12:00h

Banda Simfònica Roquetes - Nou Barris de Barcelona: Recorregut: plaça de Catalunya, Portal de l’Àngel, carrer dels Arcs, plaça Nova, carrer dels Boters, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, la Rambla, carrer de Sant Pau, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)

Banda del Col·legi Pare Manyanet de Barcelona: Recorregut: plaça de Catalunya, la Rambla, carrer de l’Hospital, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)

La Banda Simfònica Roquetes - Nou Barris i la Banda del Col·legi Pare Manyanet es concentraran a la plaça de Catalunya per desfilar separades en dues cercaviles i es retrobaran al Museu Marítim, on actuaran conjuntament com una big band.


Ballada doble de sardanes amb la Cobla Mediterrània i la Cobla Ciutat de Terrassa
diumenge 10, 17:00h

Les sardanes són un element imprescindible de les festes de Santa Eulàlia. Trieu una rotllana i afegiu-vos-hi per gaudir del ball. Organitzat per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona.


Cercavila i mostra de balls dels Gegants de Corpus i els Gegants de Carnaval

100 anys dels Gegants nous i 160 anys dels Gegants vells de la Casa de Caritat

diumenge 10, 17:00h

Recorregut de la cercavila: la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume
Mostra de balls: 17.45 h, plaça de Sant Jaume

 

L’Hereu i la Borda, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus, que han fet 100 anys, i en Rodanxó i la Rodanxona, els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes, que n’han fet 160, sortiran del Palau de la Virreina en cercavila per mostrar els seus balls a la plaça de Sant Jaume. Els seguiran en la comitiva els seus convidats: els Gegants del Carnaval de Solsona, els de Montblanc, els d’Igualada, i els de Castelló de la Plana.


Laies, les gegantes
11 de febrer, de 10.00 a 20.00 h. 12 de febrer, de 10.00 a 18.00 h

La gegantona Laia, la Laia i la Laieta de la plaça Nova, la Laia dels Gegants de Pi, la Lola del Raval o la Maria la Neta de la Barceloneta, entre altres gegantes, i només gegantes, de la ciutat, es reuneixen al Palau de la Virreina per reivindicar santa Eulàlia com a patrona de Barcelona i retre homenatge a totes les barcelonines. El dimarts 12, Diada de Santa Eulàlia, desfilaran plegades en la passejada i el ball de les Laies.


Cerimònia del Penó de Santa Eulàlia
dimarts 12, 09:45h

El dimarts 12 de febrer comença amb la tradicional cerimònia de col·locació del penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, acompanyada dels regidors. Mentre sona l’himne d’Els segadors, la gegantona Laia farà la seva tradicional balladeta i saludarà des de la plaça el penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada.


El pregó dels infants
dimarts 12, 10:00h

El pregó dels infants per les festes de Santa Eulàlia és una activitat educativa adreçada a l’alumnat de 3r, 4t i 5è de primària que té com a objectiu que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona i que s’iniciïn en els processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa. El pregó se celebra a la plaça de Sant Jaume, davant l’alcaldessa de Barcelona i el consistori municipal.

En acabar l’acte, el grup d’animació musical Xiula representarà l’espectacle Donem-li una volta al cos, que combina música, dinàmiques, jocs i sentit de l’humor per fer participar i ballar petits i grans.


Audicions de carilló des del Palau de la Generalitat
dimarts 12, 12:00h to 12:15h
dimarts 12, 18:00h to 18:15h

Programa festiu d’inici de la festa

Horaris subjectes a modificacions per raons de força major

 


Ho organitza: Generalitat de Catalunya


Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona
dimarts 12, 18:30h

Una gran ballada de sardanes per celebrar plegats la diada de Santa Eulàlia


La passejada i el ball de les Laies
dimarts 12, 18:45h

Recorregut: la Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi i trobada de gegantes a la plaça de Sant Josep Oriol.

Cercavila: 19.30 h.
Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (Ball de Santa Eulàlia, cap a les 20.25 h).

Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se “Laia” per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en una passejada que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a tres quarts de vuit del vespre i quan passa per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball —en versió llarga per a cobla— al mig de la plaça, acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.