Edició 2020

L’espectacular festival de Llum BCN el 2020 se celebra en les dates 14, 15 i 16 de febrer 2020

1

Plou núvol

Plaça de les Glòries, davant del del Disseny Hub Barcelona

 

Aquí Houston
#plounúvol

Una tempesta del revés que es crea dins un gran núvol artificial gràcies la participació activa de les cent persones del públic que es reuneixen en el seu interior i que reprodueixen, només amb el seu cos, el so de totes les fases d’una tempesta. Aquest so natural posa en marxa uns efectes visuals sorprenents que creen un gran espectacle visible tant des de dins, com des de fora del núvol.

Aforament limitat

 


2

Polyhedra

Encants Barcelona - Fira de Bellcaire
(Av. Meridiana)

Av. Meridiana

 

Alex Posada i Xavi Bayona
#polyhedra

Polyhedra és una escultura de llum audioreactiva que té forma de poliedre regular. La geometria lluminosa flota en l’espai i aprofita els reflexos de la coberta emmirallada del Mercat dels Encants, que multipliquen i potencien la llum en totes direccions. Un efecte que es veu reforçat amb la programació dinàmica de lluminàries led i altres elements d’aquesta instal·lació, creada expressament per a aquest mercat emblemàtic.

Aforament limitat.

 


Divendres 15, de les 21.30 fins a les 24 h, dissabte 16, de  les 22 fins a les 24 h; diumenge 17 de febrer de les 19 fins a les 23 h.


A

Etsab Storm

Caseta ADIF
(Carrer d’Àlaba, 153)

 

ETSAB, Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona
#etsabStorm

 

 

www.etsab.upc.edu

Un indret misteriós i d’accés difícil, situat davant les vies i que només es veu pertorbat per l’estrèpit del pas del tren en lapses de temps variables, és l’escenari d’aquest espectacle de llum i so que submergeix el públic en una tempesta que passa per totes les fases i que assoleix el clímax coincidint amb el pas del ferrocarril. Un cop ha passat el tren, es retorna a una calma tensa que reinicia el cicle.


Alumnes: Carlos Alcázar Peñalver, Roger Bou Noguera, Lei Bu, Oriol Busquets Fulquet, Eduard Celma Garcia, Chengfeng Chen, Blanca Codina Clavaguera,Pol Cuartero Parreu, Martí Cuñé Ferré, Tamara Fernandez Cortes, Carla Gabriela Fosado López, Bastien Guelton, Ivanna Khlus, Patricia Isabel Marchán Moreno, Martin Cristian Noguera Retamal, Diana Orozco Moguel, Thalis Rambo Delavi, Núria Sant Puig, Laura Vives i Rosàs, Yue Xu


3a

Asalto Barcelona

Façana del Disseny Hub Barcelona

(Plaça de Josep Antoni Coderch)

 

Daniel Canogar

Asalto Barcelona és una projecció de vídeo sobre la façana del DHUB creada a partir de la participació del públic. Un assalt i saqueig virtual de l’edifici per part dels espectadors que evoca la presa de la Bastilla o l’assalt al Palau d’Hivern, i que simula el públic grimpant per l’espectacular façana.


3b

Lumin AV

Disseny Hub Barcelona, sala A

(Plaça de les Glòries Catalanes, 37)

 

Onionlab

Lumin AV és un estudi lumínic que investiga el comportament i la coexistència de diferents tipus de fonts lluminoses en una mateixa instal·lació: projeccions en una gran pantalla, llums mòbils i led, acompanyades de música, combinades i perfectament sincronitzades. Totes juntes creen un espectacle immersiu en què els espectadors es veuran envoltats de llum. Lumin AV fa coexistir diferents tècniques d’il·luminació expressades en un espectacle integral que concep la llum com un tot.

Aforament limitat.


Audio: uunnoo_lab


3c

FAD Meeting Point

Vestíbul d’Àvila del Disseny Hub Barcelona
(Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38)

(Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38)

 

Robert  Thompson

FAD (Foment de les Arts i del Disseny)
#FADmeetingpoint

El FAD Meeting Point és un punt de trobada per a tothom que vulgui gaudir del festival Llum BCN i un punt de partida per a qualsevol ruta pel Poblenou. Un gran tòtem lumínic interactiu que permet als visitants deixar un senyal efímer amb el llum del seu mòbil sobre un material fotoluminescent, i deformar amb la seva veu una superfície dinàmica recoberta de miralls que animen tot l’espai que l’envolta.

Aforament limitat.


4

Constellations, (2018)

Llac “Jardins de l’Elisava” - Disseny Hub Barcelona, Accès C/ Àvila, 185

(Plaça de les Glòries Catalanes, 37)

 

Joanie Lemercier i Paul Jebanasam

 

Joanie Lemercier és un dels artistes europeus més interessants que estan expandint les possibilitats de la llum com a mitjà. Després d’explorar llenguatges com el videomapping, les instal·lacions en galeria i els espectacles de visuals, en aquesta nova peça fa servir un material poc habitual per presentar el seu treball elegant i meticulós: l’aigua. 

A Constellations, el llac del DHUB es converteix en una porta per explorar el cosmos. Els visuals en 3D ens permeten viatjar des del cor d’un forat negre a les profunditats de l’espai, i recórrer planetes i estrelles a la recerca dels límits de l’univers. Constellations és un viatge fascinant en què l’estètica vectorial i monocroma de Lemercier es dona la mà amb els paisatges sonors electrònics del productor Paul Jebanasam.

Joanie Lemercier és un artista francès que treballa sobre la projecció de la llum i la seva influència en la nostra percepció. Sempre ha tingut un gran interès en estructures físiques com les geometries, els patrons i les formes minimalistes. Des del 2006 ha treballat amb la projecció de llum. Va ser cofundador del segell audiovisual AntiVJ el 2008, amb Yannick Jacquet, Romain Tardy i Olivier Ratsi. El 2013 va fundar el seu estudi creatiu per desenvolupar instal·lacions, peces de galeria i experiments visuals.


Concepte i creació: Joanie Lemercier

Música: Paul Jebanasam

Producció: Juliette Bibasse

 


19*

Làser

Carrer de Badajoz, carrer de Sancho de Ávila i carrer de Pere IV

 

Estudi Antoni Arola
#Làser

La llum esmolada de tres feixos làser traça un itinerari en tres dimensions pels principals carrers de Llum BCN. Un recorregut que vertebra l’espai urbà on es desenvolupa el festival. Cadascun dels tres llums làser acaba el seu recorregut projectant-se cap al cel i fent-se visible des de la distància. Un projecte d’innovació lumínica urbana dissenyat especialment per al festival Llum BCN.


5a

Hack the Light UP

Interior del Disseny Hub
(Av. Diagonal / carrer Badajoz)

(Plaça de les Glòries Catalanes)

 

ProtoPixel
#HacktheLightUP

Hack the Light UP és la primera hackató de l’Estat en la qual professionals de la il·luminació, com ara dissenyadors, arquitectes i tècnics, col·laboraran amb programadors i makers durant 24 hores per innovar en el camp de la tecnologia lumínica com a mitjà, experiència i tecnologia.

 


Dissabte, 16, i diumenge, 17 de febrer, hackató de les 10.30 fins a les 20 h.

Aules B i C

Amb inscripció prèvia a: http://hackthelightup.protopixel.net/#thehackathon

 

Presentació de Projectes: Diumenge 17, a les 18.30 h

Espai per confirmar


7a

I tu, què posaries sota el focus?

Passadís Mediapro
(av. Diagonal, 177)

(av. Diagonal, 177)

 

Francesca Llopis & Òmnium Cultural
#sotaelfocus

La llibertat com un feix de llums, com un esclat.
 
La llibertat que s’emmiralla en la llum, aquesta petita fúria que ens il·lumina i ens desperta “Reacció”!
 
La instal·lació, feta de llums i miralls, vol ser una reflexió sobre allò essencial de la nostra vida en societat, com a individus i col·lectius lliures. Cadascuna de nosaltres com el focus d’un mirall des d’on subratllar la nostra opinió crítica amb la societat on vivim i construïm.
 
I tu, què posaries sota el focus?

7b

Future Ruins

Universitat Pompeu Fabra. Campus del Poblenou
(Carrer de Roc Boronat, 138)

(Avinguda Diagonal, 208)

 

Romain Tardy
#futureruins

Future Ruins combina la projecció digital sobre la façana de l’edifici La Fàbrica del campus del Poblenou de la UPF amb quinze escultures lluminoses. Tant els elements constructius de l’edifici original com els incorporats per Romain Tardy constitueixen unes restes tecnològiques imaginàries del nostre món, al marge del temps. Però fins i tot les ruïnes esteses a terra il·luminen la foscor de la nit.

Aforament limitat.


Música: Loran Delforge


5b

Emocions

Torre Glòries
(Av. Diagonal, 211/Badajoz 185)

(Plaça de les Glòries Catalanes, 37)

 

Eyesberg & ProtoPixel
#emocions

Emocions transforma la Torre Glòries en una gran antena amplificadora de les emocions del públic. Una instal·lació interactiva on els visitants poden crear els seus propis moments de llum i música que es veuen reflectits, en temps real, sobre la façana de la gran torre per compartir-los amb tota la ciutat. Un repte artístic i tecnològic que us farà sentir part d’una gran obra col·lectiva.


Divendres, 15,  i dissabte, 16 de febrer, de les 18.30  fins a les 24 h

Diumenge, 17 de febrer, de les 18.30  fins a les 23 h


6a

Constel·lacions

Centre Comercial Glòries
(Avinguda de la Diagonal, 208)

(Avinguda de la Diagonal, 208)

 

Mónica Rikić i Anna Carreras
#ConstelacionsLlumBcn19

Instal·lació interactiva lúdica, adreçada a tota la família, que permet al públic dibuixar de manera lliure i col·laborativa mitjançant uns mòduls de llum LED de diferents colors que s’han de col·locar en un panell vertical. El panell disposa de diferents forats a manera de matriu on es poden col·locar i recol·locar els mòduls LED en qualsevol moment, com si fossin píxels físics i digitals alhora.

 


6b

Nautilus

Centre Comercial Glòries
(Avinguda de la Diagonal 208, planta - 1)

 

Xavi Lloses
#nautilus

El Nautilus és una escultura sonora i visual i, alhora, un instrument. Recull el so de les bombolles que esclaten dins dels seus cilindres de metacrilat per processar-lo i amplificar-lo. En el mode autònom, interpreta una partitura generativa en què compon a temps real gràcies a “randomitzadors” de diferents universos harmònics i rítmics. Un harmònium conté el sistema nerviós del Nautilus i pot ser tocat pel públic.


B

Alice

Jardins del carrer de Badajoz, 168

(Jardins del carrer de Badajoz, 168)

 

ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona
#ALICE #Meats.Elisava

 

www.elisava.net

Alice pot ser una temptació per als vianants, que es poden sentir perduts dins d’un laberint arquitectònic que accentua el ritme de vida accelerat dels grans nuclis urbans, on sembla que no hi ha temps per aturar-se. Alice pot ser la via d’escapada d’aquesta realitat opressora. Pot ser l’invisible cau del conillet blanc que ens pot precipitar cap al desconegut, on el temps no importa i les rutines no existeixen. Alice és el reflex d’una il·lusió.


Alumnes: Elise Chukri, Miquel Estany, Marta Esteban, Anna Gayete, Tatiana Glock, Laia Gonzàlez, Laura Gusart, Mariana Magalhaes, Aida Pastor, Anna Pilyugina, Amalia Puga, Elisabeth Pujol, Albert Sanz, Valentí Soler i Marta Velasco
Tutors: Antoni Montes i Roger Pàez
Col·laboradors: Maria de la Cámara i Gabriel Paré

 

  

 

 


C

Geocidi

Carrer de Tànger, 89

 

ESDAP, Campus Deià
#geocidi #ESDAPCatalunya

www.esdap.cat

Solars en calma, pertorbats pels sorolls de perforadores, grues, bastides i naixements d’estructures que creixen: tot forma part d’un cicle que es repeteix sense deixar rastre del que va poder ser. Geocidi és l’acció col·lectiva d’una única espècie, d’entre milions d’altres espècies, que està canviant el planeta fins al punt que pot tornar-se irrecognoscible i incapaç de contenir vida. Geocidi és el missatge visual de la metamorfosi que experimenta Barcelona.

Aforament limitat.

 


Alumnes: Mireia Ballesté, Núria Dalmau, Lidia Forcadellas, Julia López, Ivanna Piuma, Sara Rodríguez i Arnau Tolosa
Tutors: Amaya Martínez i Anna Solè
Col·laboradors: Juanra Valladares (Escenotecnic - Enginyeria Escènica)
Patrocinadors: Escenotecnic - Enginyeria Escènica

 

 


8

Multilayer “Welcome”

Al costat de l’antiga xemeneia de Can Framis
(Carrer de Roc Boronat, 116-126)

(Carrer de Roc Boronat, 116-126)

 

Nueveojos
#multilayerwelcome

Multilayer és una instal·lació de vídeo tridimensional que crea un vídeo volumètric. Una tècnica que per primera vegada es pot veure amb imatge en moviment, en un diàleg entre ritme i espai que fa un primer pas cap a un nou concepte de cinema hologràfic. Welcome és una pel·lícula monocromàtica a cavall entre l’animació gràfica semiabstracta i la narrativa de ficció, amb un rerefons de videodenúncia sobre la situació que viuen els refugiats a tot el món.


Edat recomanada a partir de 7 anys.


9

Light Leaks

 

Pati de Can Framis
(entrada pel carrer de Sancho de Ávila)

Carrer de Sancho de Ávila. Entre el carrer Badajoz i el carrer de Ávila

 

Kyle McDonald i Jonas Jongejan
#lightleaks

La bola de miralls, una tecnologia d’il·luminació emblemàtica que s’ha utilitzat a les discoteques des de la dècada de 1920, esdevé una nova forma d’eina visual que pot transformar la nostra percepció de l’espai. Els artistes de programació Kyle McDonald i Jonas Jongejan combinen tota una sèrie de projectors, un sistema de visió per ordenador i 180 quilos de boles de miralls amb les quals creen una sofisticada coreografia de reflexos. 

Quan entrem en l’espai, ens trobem sota una brillant escultura de boles de miralls que immediatament requereix tota la nostra atenció. A poc a poc, comencem a prestar atenció als múltiples reflexos que cobreixen totes les superfícies i que adopten patrons diversos i s’organitzen en tota una varietat de disposicions i geometries. Amb cada patró, transformen l’entorn per fer-ne un espai de vegades adient per meditar i de vegades inquietant.

Light Leaks s’ha exposat a nombrosos països en els darrers cinc anys amb diverses disposicions, sempre diferents. Aquí es presenta per primera vegada a l’exterior en una versió nova i ambiciosa.

Kyle McDonald (EUA) és un artista que treballa amb la programació; construeix eines que permeten als artistes emprar nous algoritmes de formes creatives. 

Jonas Jongejan (Dinamarca) treballa com a tecnòleg creatiu a Google Creative Lab.10

Coloured Peonies

Carrer dels Almogàvers
(entre el carrer de Roc Boronat i el carrer de la Llacuna)

(Carrer dels Almogàvers, entre el carrer de Roc Boronat i el carrer de la Llacuna)

 

TILT
#colouredpeonies

Unes peònies blanques gegants han florit a Barcelona per donar un toc de surrealisme natural al paisatge urbà del Poblenou. Quan es fa de nit, els pomells de flors resplendeixen i revelen la màgia dels seus colors nocturns en una captivadora simfonia lluminosa.


11

Chrysalis

Plaça de Dolors Piera
(Entrada pel carrer dels Almogàvers)

(Plaça de Dolors Piera Entrada pel carrer dels Almogàvers)

 

Hamill Industries
#Chrysalis

Chrysalis és un ésser quasi invisible que pren vida als albors de la nit per oferir una coreografia de reflexions, llums i ocultacions al ritme d’una música d’inspiració oceànica. Un espectacle que transporta els espectadors a les profunditats de l’abisme oceànic sota el guiatge d’un organisme esfèric reflector, inspirat en els ctenòfors, uns animals marins que tenen la capacitat de generar llum amb el moviment.


D

Verd botella

Jardí del Sol
(Carrer de la Ciutat de Granada, 102)

 

(Carrer de la Ciutat de Granada, 102)

 

UIC Barcelona School of Architecture
#verdbotella

www.uic.es/ca/esarq

Ampolles de plàstic per reciclar i llums de Nadal reutilitzats sumen les seves forces a les de la vegetació enfiladissa del Jardí del Sol amb l’objectiu de cobrir de verd la mitgera que sustenta aquest singular jardí vertical i autosuficient. L’abús del plàstic en la nostra societat queda reflectit en les ampolles provinents de la recollida selectiva de residus, que estableixen un diàleg amb les plaques solars existents, els llums reutilitzats i el mateix jardí, en una reflexió sobre la importància de les nostres actuacions en la preservació del medi ambient.


Alumnes: Carla Andrade, Pol Arbós, Nieves Blakstad, Estefi Bonavia, Sebas Crespí, Cinta Lluís, Guillermo Marfà, Eduard Pagés, Carles Raiteri, Genís Vilalta, Javier Garcia i Xavi Altimira
Tutors: Iñaki Baquero i Marta García-Orte


F

Bosc nocturn

Carrer de la Ciutat de Granada, 97

 

IAAC, Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya
#boscnocturn #iaacllum2019 #IAACLife

www.iaac.net

Bosc nocturn crea la il·lusió de veure un bosc artificial fet de llum i que canvia d’aspecte estètic depenent de la interacció directa del públic a través dels micròfons situats a les finestres d’un antic restaurant en ruïnes, del qual només queda dreta la façana. A l’altra banda de les reixes, el solar s’omple amb un espectacular bosc il·luminat que canvia contínuament d’aparença a partir de les veus dels espectadors.


Alumnes: Abhishek Soman, Arman Najari, Daniil Koshelyuk, Elliott Sinclair Santos, François Nour, Gabriele Jureviciute, Hari Krishna Gundu, Jasser Salas Castro, Kavya Jose, Lars Erik Elseth, Marc Bou Assaf, Nikol Kirova, Umit Ceren Bayazitoglu, Wei-Hong Wang, Yasmina El Helou, Kammil Carranza Vivas, Vinay Khare, Akshay Gopinath, Anaisa Franco
Tutors: Luis Fraguada i Cristian Rizzuti
Col·laboradors: Valentina Toscano, Sebastian Mealla
Patrocinadors: ProtoPixel

 

 

 


E

Fils d’història

Carrer de la Ciutat de Granada, 109

 

ETSALS, Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle
#Filsd’Història #lsarq

https://filsdhistoria.wixsite.com/filsdhistoria www.salleurl.edu

Quan passegem pel Poblenou, podem transportar-nos dècades enrere i caminar entre fàbriques, imaginar el soroll dels cotxes, les maquinàries, els fums... Fils d’història vol recordar aquest passat industrial tot resseguint el perfil d’una antiga nau industrial on es reparaven motos Ducati, i creant-hi una coberta transparent, feta de fils, per fer que les persones sentin, tant de dia com de nit, que formen part d’aquest passat.


Alumnes: Jaume Trullà, Judith Bertocchi, Tomás Feliu, Júlia Marbà, Meritxell Padullés, Andrea Berruezo, Carlos de Felipe, Pablo Linares, Veronika Motorina i Joan Martín
Tutors: Joan Vera, Laia Vives, Jordi Mansilla, Miquel Rodríguez, Juan Briz i Isabella de Renteria
Col·laboradors: Jaume Pla

 

 


13

The Pockets

Carrer dels Almogàvers
(entre el carrer de Badajoz i el carrer de la Ciutat de Granada)

(Carrer dels Almogàvers, entre el carrer de Badajoz i el carrer de la Ciutat de Granada)

 

TILT
#thepockets

Les llanternes són petits objectes quotidians d’aquells que ens reconforten i que tothom hauria de tenir desats en algun calaix de casa. Qui no ha explorat un racó fosc de la llar o un lloc ocult de la natura a la llum d’una llanterna? The Pockets reprodueix en una mida gegant les antigues llanternes de petaca, que amb el seu encant passat de moda i els seus vistosos colors vintage il·luminen els carrers del barri.


G

Reflexió

Carrer de Pallars, 183

 

BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona
#BAULlumBCN #BAU

www.bau.cat

 

“L’art en general, i naturalment també l’arquitectura, és un reflex de l’estat espiritual de l’home en el seu temps.” Mathias Goeritz

Som esclaus de la revolució digital, perquè la nostra aparença a les xarxes socials és més important que la vida real. Estem en moviment constant i no podem aturar-nos a reflexionar. Ens desplacem pel món com la nostra pròpia ombra. Quan va ser la darrera vegada que vas contemplar el teu reflex en un mirall?


Alumnes: Andrea Cases, Anna Murciano, Clàudia Romero, Daniel Chavarría, Jorge Rivera, Doris Österle i Víctor López
Tutors: Santiago Vilanova, Mariel Fuentes, Frank Maria i Pierino dal Pozzo

 

 


14

Hue Twist

Carrer de Pere IV
(entre el carrer de Badajoz i el carrer de la Ciutat de Granada)

(Entre c/Àlaba i c/Badajoz )

 

Jordi Canudas
#huetwist

A través de la rotació vertical, un paper prisat i girat esdevé la plataforma on es barregen els diferents colors de la llum, visualitzant així tots els matisos de la gamma cromàtica. Hue Twist és una peça contemplativa que captiva, sorprèn i convida el públic a asseure’s-hi al voltant i observar el constant canvi de colors.


H

Storm

Passatge de Trullàs

 

ESDAP, Campus Llotja
#esdap_storm #ESDAPCatalunya

www.esdap.cat

Storm és una experiència immersiva que recrea una tempesta amb la voluntat de despertar en el públic aquell sentiment primitiu que ens remou en el primer instant que esclata el temporal. Es tracta d’una experiència sensorial a través de l’impacte dels llampecs, que flueix dins l’espectador per transformar-se finalment en un estat que permeti contemplar la bellesa d’aquest fenomen meteorològic.

Aforament limitat.


Alumnes: Ian Alcalá, Aïda Almacellas, Paula Arenas, Gissell Basurto, Eva Castany, Àngels Dimitri, Rubén Domínguez, Albert Duarte, Dafne García, Georgina Lacoma, Adrià Linares, Marcel Mendola, Javier Ortiz, Ana Pascual, Marina Peña, Aitor Sedano i Clara Valverde
Tutors: Rodri Barón Segovia, Sofia Isus, Jordi Plana Marquès i Laura Aragón Duat
Col·laboradors: Ricardo Cançado (tècnic programador), Alejandro Sevillano Martín, (ingenier informàtic)
Patrocinadors: Escenotecnic
Menció: ADIF

 

 


18*

Emergències

Diversos edificis del Poblenou

 

Manolo Laguillo

Les escales d’emergència més representatives del Poblenou esdevenen uns objectes fascinants i enigmàtics que cada nit, sota una il·luminació especial, projecten les seves ombres en una trajectòria contrària a la diürna. Unes ombres “girades” que contribueixen a evocar el passat industrial del barri i les seves reivindicacions polítiques i socials.


12

Next Nature

Plaça de Tísner, 1

(Plaça de Tísner, 1)

 

Román Torre
#NextNature

Next Nature és una instal·lació interactiva en la qual els visitants podran oblidar-se de l’activitat frenètica de la ciutat i relaxar-se en un paisatge de serenor. Una cascada d’aigua virtual projectada sobre una gran façana i altres elements pseudonaturals situats pels voltants convidaran el públic a interactuar en un espai de tranquil·litat i reflexió.


Agraïments: betevé


15

Rèquiem per una fàbrica

Carrer de Badajoz, 167

(Carrer de Badajoz, 167)

 

Cube.bz
#requiemperunafabrica

Fins no fa gaires anys, la imatge d’aquest barri per als de fora era la del “Manchester català”, és a dir, la de les xemeneies, la dels obrers dirigint-se de bon matí cap a les fàbriques o la d’un barri pescador divorciat del mar. Avui, però, arran de les grans transformacions urbanístiques del moment, la fesomia del barri està canviant ràpidament i, a poc a poc, va perdent també la seva memòria.

Arxiu Històric del Poblenou (2001). El Poblenou: més de 150 anys d’història (p. 7)

 16a

Reflexions

Antiga fàbrica Simon
(Carrer de Sancho de Ávila, 66-72)

Cantonada del c. de Pamplona amb el c. de Tànger

 

Estudi Antoni Arola amb la col·laboració i sonorització de Lolo & Sosaku
#Reflexions

Reflexions és un projecte experimental en què es deixa de treballar la llum com a font d’il·luminació i es valora per si mateixa des que neix, quan es transforma a partir d’un reflex o quan es desfà. D’alguna manera, sentim com la llum se’ns escapa i es transforma en una cosa gairebé animada. Lolo & Sosaku comparteixen el seu enginy i poesia fent interactuar la llum amb la sonorització de la instal·lació.

Aforament limitat.


16b

#Pulse897

Façana de l’antiga fàbrica Simon
(Carrer de Sancho de Ávila, 66-72)

(Carrer de Sancho de Ávila, 66-72)

 

Michela Mezzavilla - reMM
#SimonLlumBcn

#Pulse897 és una performance lumínica que converteix els ampits de les finestres de l’ antiga fàbrica Simon en una gran matriu de llum dinàmica. A través de la repetició d’elements lluminosos inspirats en el famós polsador 897 de Simon, la façana esdevé un símbol icònic de la interacció entre persones, llum i so. La instal·lació evoca escenaris de disseny futurista de finals dels anys seixanta, contemporanis al polsador i a l’edifici.

Aforament limitat.

 M

Noctulica

Espai Simon 100
(Carrer de Sancho de Ávila, 66)

 

EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (UAB)
#noctulica_einabcn #einabcn

www.eina.cat

El projecte Noctulica explora la percepció de la llum i reflexiona sobre la bioluminescència, un fenomen que es genera quan un element extern interactua amb un organisme viu, com la Noctiluca scintillans, una espècie de plàncton bioluminescent. La llum que emet la Noctulica scintillans és inofensiva: il·lumina les formes de l’aigua i genera una composició de llum en moviment constant que juga amb les nostres percepcions i amb l’experiència visual.


Alumnes: Vicente Akira, Mercè Boncompte, Pol Capdevila, Núria Carrascal, Ana Habash, Anaïs Llop, Oriol Pinell i Maria Vicente
Tutors: Judit Colomer
Col·laboradors: Joan Pomés, (enginyer de so)
Menció: Simon

 

 


L

Eix vital a les Naus Bessones

Carrer dels Almogàvers, 145

 

BRAC, Facultat de Belles Arts. Universitat de Barcelona
#eixvital #FacultatdeBellesArts

www.ub.edu/bellesarts

Eix vital és una instal·lació sobre el passatge que comunica dues naus bessones, i activa un recorregut per visualitzar la relació simbiòtica que tenim amb l’arquitectura i emfatitzar la capacitat de metamorfosi dels edificis en relació amb els seus hostes. És un viatge dins d’un organisme amb vida pròpia que ens modela i transforma, tal com ho fa l’arquitectura.

Aforament limitat.


Alumnes: Projecte: Juan Carlos Almagro. Equip: Cristina Bota, Javier Caamaño, Mireia Carrillo, Maria Gorgoll, Maria Jansà, Ignasi López, Marta Rossell i Gemma Solà
Tutors: Miquel Planas i Núria Gual
Col·laboradors: Custom Project
Patrocinadors: Nylma
Menció: Securman, Don Ostra, Época

 

 

 


K

Limbo

Carrer d’Àlaba, 85

 

ESAD, Escola Superior d’Art Dramàtic. Institut del Teatre
#LimboIT #InstitutDelTeatre

institutdelteatre.cat

Quines característiques té un espai que separa dues coses diferents, que conviu entre un món i un altre? Com es transforma un lloc en un “no lloc”? Limbo és una instal·lació que treballa a partir de l’atmosfera i la pulsació, i com totes dues poden generar sensacions. A través de la llum, el so i les ombres, l’espai es modifica, potencia els elements que ja existeixen i crea una nova mirada. En aquest context, la matèria adquireix la capacitat de comunicar.

Aforament limitat.


Alumnes: Julia Bauer, Joan Griset, Alba Paituví, Josep Pijuan i Debora Stysova
Tutors: Jan Mech
Col·laboradors: Montse Amenós, Francesc Rodelles, Elisabet Castells i Maria Domènech

 

 


I

Cyclus

Can Picó
(Carrer de Pere IV, 58)

 

UPC School. Màster de Lighting Design
#cyclus #upcschool

www.talent.upc.edu

Després de la seva rehabilitació, Can Picó s’ha convertit en la cooperativa de treball Biciclot, centrada en el món de la bicicleta. Cyclus explora la relació entre el moviment d’una bicicleta i el recorregut de la llum i utilitza la terrassa de l’edifici com a escenari. La coreografia lumínica escenifica la persecució eterna del flaix vermell posterior intermitent sobre la incansable llum blanca davantera, acompanyada per sons propis de l’escenari ciclista.


Alumnes: M. Isabel Cevallos, Marta Fernández, Ricardo E. Fonseca, Luis A. Fuentes, Felipe Huerta, Alejandra Kuri, Estefanía Martí, M. Celeste Mazzuco, J. Felipe Ortiz, Florencia Pérez, Alberto Rodríguez
Tutors: Matteo Ferroni, Susana Barea
Col·laboradors: Simon
Patrocinadors: Erco, Iguzzini, Lutron
Menció: Biciclot

 

 


J

Entremurs

 

Carrer de Pujades, 55

 

IED Barcelona - Escola Superior de Disseny
#ENTREMURS #IEDBarcelona

www.iedbarcelona.es

En un espai ple de contrastos que evidencien l’evolució en el temps, Entremurs explica la vida d’un mur a través de les capes i les cicatrius deixades per la història. És un recorregut en el qual el públic es veurà acompanyat de les seves ombres, símbol d’una història construïda pels humans, que, canviant de color, contribuiran a crear el futur. Es tracta d’un projecte participatiu que vibra, batega i es transforma gràcies a les persones.


Autors: Camilla Morandi, Valentina Maria Grazia Loffa, Elena Rubio, Maïté Cayuelas, Máximo Scopinaro, Andreu Martí, Paola Medina, Gaia Pantalone, Igor Socheleau
Tutors: Michela Mezzavilla i Raffaella Perrone
Col·laboradors: Juanra Valladares

 

 


N

Punt zero

Carrer de Pamplona, 113

 

UPC School-CCCB. Màster en Disseny i Producció d’Espais
#puntzero

www.facebook.com/MasterDisenoYProduccionDeEspacios/

Punt zero evoca el moment de l’explosió inicial a partir de la qual vam ser creats, congela l’instant posterior a aquesta explosió i visualitza el rastre físic que deixa l’existència humana. Punt zero convida l’espectador a reflexionar sobre la petjada que deixa el seu recorregut, a fi de trobar un punt d’inflexió a partir del qual es replantegi el seu rol en l’univers.

Aforament limitat.


Alumnes: Adriana Aguayo, Andrea Arévalo, Augusto Cilintano, Cristina Ortega, Carolina Idarraga, Claudia Carhuayo, Consuelo Coumerme, Daniela Vélez, German Ramírez, Irati Zabalo, Jesús Mas Wendt, Jordi Rocaspana, Juan Pablo Ramírez, Juana Moscoso, Laura Camacho, Manel Drareni, Maria Camila Ramírez, Maria Cecilia Molina, Maria Emilia Losano, Maria Fernanda Aguirre, Maria Jose Garcia, Milagros Ramírez, Marianela Gonzales, Mauricio Moreno, Míriam Cano, Nicolas Molina, Romina Rapp, Ruth Baches, Stella Simioni i Veronica Fernández
Tutors: Josep Ricart i Coque Claret

 


17

Sandbox

Carrer de Tànger
(cantonada amb el carrer de Pamplona)

 

Rafael Lozano-Hemmer
#sandbox

Sandbox és una instal·lació interactiva a gran escala que es compon d'una safata de sorra on es poden veure petites projeccions de les persones que es troben en el mateix solar. Quan els participants arriben a tocar aquests petits fantasmes, una càmera detecta les seves mans i les retransmet en viu a dos dels projectors més lluminosos del món, que pengen d’una grua i que projecten les mans sobre el solar en unes dimensions enormes.


O

I.Cono

Passatge de Ratés

 

 

Escola Massana
#i-cono

 

 

www.escolamassana.cat

Les xemeneies són un dels pocs testimonis del passat del Poblenou i això les converteix en símbols indiscutibles d’aquest barri. D’un projecte industrial a un de tecnològic, són la prova d’una època daurada passada que ara es repeteix. A I.Cono, una xemeneia apareix despullada de maons i vestida de reflexos, i evoca la memòria revifada per un barri que batega.


Alumnes: Meritxell Romano, Sira Plans, Zseraldin V. Rétháti, Maialen Elorza Otaegui, Berta Ballestín, Sidney Latil de Ros, M. José Escobar, Addil El Merabet, Belén Mure, i Aritz Rodríguez
Tutors: Diego Ramos, Jordi Canudas i Ricardo Marsicano
Agraïments: Departament d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat - Direcció de Neteja i Gestió de Residus


20

Geometry of Light

Pavelló Mies van der Rohe
(Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 7)

 

Iker Gil i Luftwerk (Petra Bachmaier i Sean Gallero)
#geometryoflight #miesbcn

Del capvespre fins a les 20 h.

Geometry of Light és una intervenció immersiva de llum i so que realça i transforma els elements arquitectònics i materials del pavelló Mies van der Rohe de Barcelona. La instal·lació ha estat concebuda com una lent contemporània que magnifica les característiques essencials d’aquesta obra mestra de l’arquitectura.

https://miesbcn.com/ca/calendari/inauguracio-geometry-of-light-by-luftwerk-iker-gil/
Photo Credit: Kate Joyce  - Social Attribution: @fundaciomies


www.luftwerk.net | @_luftwerk

www.mas-studio.com | @MASContext

www.miesbcn.com


OFFLlumBCN'19

Arriba l’OFFLlumBCN 2019, on descobriràs un recorregut alternatiu fet per alguns dels associats del Poblenou Urban District. Al vespre, els espais artístics i creatius del barri il·luminaran els carrers i presentaran propostes lumíniques de petit format al festival.

Espais habitualment tancats al públic, com ara la Fundació Palo Alto, obriran les portes amb propostes lumíniques que sorprendran els assistents. Galeries d'art i museus com L&B, Manifest Destiny Art, La Plataforma, Chez Xefo i Can Framis reinventaran les seves exposicions per adaptar-les al Llum. Restaurants com El Quinto oferiran un maridatge entre llum i gastronomia. Estudis de disseny i producció com Carpintectura, Nodo i Story treuran la seva imaginació a passejar per al goig dels transeünts.

Narrativa, disseny i art es donen la mà en un recorregut que vol fer notar la creativitat latent rere les parets del barri. Estructures retroil·luminades, escultures amb videomapatge, il·luminació i audiovisual celebren que el Llum Barcelona torni al Poblenou un cop més.

La cara oculta del LlumBCN 2019 estarà a peu de carrer, als espais que dia a dia formen el barri del Poblenou.

  • Instal·lacions artístiques

 • Instal·lacions artístiques / Escoles

 • Instal·lació 19*

 • Espai gastronòmic Van Van Llum

 • i

  Informació

 • P

  Aparcament centre comercial Glòries

 • Espais de restauració adherits amb el suport de Free Damm

 • La vostra posició

Per activar la geolocalització, ha de clicar sobre el cadenat verd de la barra del navegador

Amb el mòbil, pots consultar la teva ubicació dins Llum BCN fent clic aquí.