Edició 2019

L’espectacular festival de Llum BCN el 2019 se celebra de nou al Poblenou

15, 16 i 17 de febrer 2019

1

Hexx

DHUB Barcelona, metro Glòries
(Plaça de les Glòries Catalanes)

 

Calidos

Quin és l’autèntic ritme del temps? En què somien els rellotges? Hexx és un rellotge format per dotze arcs hexagonals que funciona amb la llum que produeixen 7.200 leds. Un túnel del temps que convida a entrar-hi per observar-lo des de diferents punts de vista. Els seus mecanismes són capaços d’accelerar o alentir el temps de forma visual i auditiva, a través de la reacció de la llum a la música. L’hexàgon és la forma més eficient per omplir un espai amb la quantitat mínima de material, tal com han demostrat les abelles des de fa milers d’anys.

 


Direcció: David Giribet.
Producció: Jordi Claramunt.


1-7

Poblenou, llum, capvespre, mitgeres…

Recorregut per diverses mitgeres del Poblenou. Consulteu el mapa

Recorregut per diverses mitgeres del Poblenou

 

Estudi Antoni Arola

Una creació d’Antoni Arola que convida els ciutadans d’altres barris de Barcelona a endinsar-se en el Poblenou.

Una passejada per descobrir diferents espais transformats per al festival Llum BCN. Aquesta obra parla de la llum, per descomptat, però també del capvespre, del sol ponent i de les mitgeres dels edificis. Aquest projecte il·lumina les mitgeres més rellevants banyant-les amb la llum ataronjada del sol durant els dies més clars de l’hivern, per emfatitzar el capvespre i dignificar, de la mateixa manera que es fa amb els monuments, aquests productes de la descompensada escala arquitectònica del Poblenou.


Producció: Poblenou Urban District Assoc.


10

Illuminati

Edifici MediaTIC (façana principal)

(Carrer de Roc Boronat, 117)

 

Onionlab

Una flama personificada es converteix en un divertit narrador que ens convida a llegir un llibre molt especial: un llibre desplegable, un pop-up en tres dimensions que obrirà les seves planes sobre la façana principal de l’edifici MediaTIC. Illuminati és un mapping didàctic i divertit dirigit a totes les edats que ens portarà de viatge per les teories de la llum i del color, sempre a la recerca de la part més curiosa, divertida i anecdòtica de cada teoria.


Produït per Onionlab
Director: Jordi Pont
Producció: Paula Santos
Música i disseny de so: uunnoo + lko
Artistes 3D: Adam Alsina, Santi Morrison, Aris Serrallonga i Gerard Rubio


11

In Nemo

Betevé

(Plaça de Tísner, 1)

 

Urbanscreen. Till Botterweck & Moritz Horn

Un mapping basat en la interacció del cos humà, l’espai, la gravetat i la seva transferència a l’abstracció gràfica. La forma d’una caixa quadrada i els dos cossos humans se superposen i es fonen en una composició desconstructiva. En un moviment estilístic des de l’abstracció fins a la realitat, passant de dues a tres dimensions, els cossos semblen estar cada vegada més presents físicament, fins que finalment es dissolen i deixen enrere l’eco d’una habitació buida.

 


12

Lampounettes

Carrer de Sancho de Ávila

(Entre c/Àlaba i c/Badajoz )

 

TILT

Aquesta creació està inspirada en els flexos, els populars llums de taula articulats que arreu del món s’associen a l’estudi o el treball d’escriptori nocturn. Un objecte que, d’alguna manera, ja considerem una part del nostre patrimoni cultural. Lampounettes és una gran picada d’ullet a aquest aparell tan familiar, i amb aquesta versió colossal TILT li permet conquerir nous indrets i il·luminar espais públics urbans amb el seu feix de colors càlids.


13

KEYFRAMES

Façana de l’Antiga Fàbrica Simon

(Carrer de Sancho de Ávila, 66-72)

 

Groupe LAPS

Una multitud de personatges lluminosos i animats envaeixen la façana de l’Antiga Fàbrica Simon per explicar-nos petites històries urbanes a través de la cinètica i la descomposició del moviment, aconseguits gràcies a la cronofotografia. A cavall entre l’escultura i el cinema, Keyframes és una gran escenificació plàstica. Un espectacle festiu que transforma la fesomia industrial d’aquesta antiga fàbrica del Poblenou.


Una creació de: Thomas Veyssiere, Erwan Quintin, Pierre Froment, Nadir Bouassria, Marco Cohen


14a

Monique Savoie i les projeccions immersives de la SAT a Montreal

Dins el domo

Cantonada del c. de Pamplona amb el c. de Tànger

 

Société des Arts Technologiques
Diversos artistes

Horari: divendres 16, de 19 a 24 h; dissabte 17, de 12 a 24 h, i diumenge 18, de 12 a 23 h
A partir dels 10 anys

La Société des Arts Technologiques (SAT) de Mont-real és una fundació reconeguda internacionalment pel seu lideratge en la recerca de tecnologies virtuals i immersives, i en l’aplicació creativa de les xarxes d’alta velocitat. Creada per donar suport a les noves generacions de creadors i investigadors en l’era digital, va ser fundada l’any 1996 per Monique Savoie, l’artista convidada d’aquesta edició de Llum BCN. Les obres que es projectaran al Domo de l’Espai Familiar Llum BCN són les següents:

 

Programa 1
Durada 11:03 min.

Pluroma
Dustyn Lucas
(Canadà)

Morphogenesis
Can Buyukberber
i Yagmur Uyanik
(Turquia)

 

Programa 2
Durada 11:22 min.

Minotaur
Munro Fergusson
i Kid Koala
(Canadà)

The Visit
Sean Caruso
i Mourad Bennacer
(Canadà)

 

Programa 3
Durada 14:49 min.

Nimbes
Joanie Lemercier
(França)
James Ginzburg
(Gran Bretanya)

 


14b

Beta 2.1.20

Cantonada del carrer de Pamplona amb el carrer de Tànger

 

Eyesberg

A partir dels 10 anys

Una experiència en 360 graus que ens situa en un futur en el qual la producció en cadena de robots ja és una realitat i on tot està automatitzat. Entrarem a la fàbrica on es crea la nova sèrie de robots Beta 2.1.20, un dels quals presenta una anomalia. La intel·ligència artificial avança fora del nostre control i vivim el despertar d’un nou ésser. Un ésser que pot sentir, imaginar i crear… Una història que ens fa reflexionar sobre què és la vida intel·ligent.

 


Direcció i guió: José Vaaliña.
Direcció artística: Martina Ampuero i José Vaaliña.
Composició musical i disseny de so: Pol Marquès i Pau Cabruja.
Producció: Dani Marzo.
Direcció tècnica: Antonio Vera.
Producció audiovisual: Eyesberg Studio.


14c

Jardí mecànic

Cantonada del carrer de Pamplona amb carrer de Tànger

 

Ferroluar i les fundacions Ampans i Intermèdia

Per a tots els públics

Un peculiar espècimen d’arbre que no figura en cap catàleg d’espècies vegetals floreix enmig del caos de la natura, on el creixement de les plantes sembla desordenat i aleatori. Però un patró de números, una seqüencia matemàtica única i inalterable es presenta per a ordenar aquest caos: la seqüencia de Fibonacci. Una creació singular en la qual hi han participat una vintena de nois i noies del programa Noves Oportunitats impulsat per les fundacions Ampans i Intermèdia.


14d

Here

Cantonada del carrer de Pamplona amb el carrer de Tànger

 

Col·lec

A partir dels 8 anys

Una eterna joventut en què l’actitud és el que importa. Amb aquest esperit neix Here, per extreure aquella innocència que portem dins i poder-la reviure. Un entorn que integra totes les edats a partir d’un element icònic de la nostra infantesa: els gronxadors. Aquests gronxadors interactius, en funció del balanceig de les persones, creen una performance lumínica i sonora. Es tracta d’una perfecta estructura de col·laboració i coordinació per a tots els públics molt dinàmica i divertida, que no deixarà ningú indiferent.


14e

Pix-celona

Cantonada del carrer de Pamplona amb el carrer de Tànger

 

Appnormals Team

A partir dels 12 anys

Quina és l’adreça de la Casa Batlló? Quin any es va construir la font de Canaletes? Demostra els teus coneixements sobre la ciutat amb Pix-celona, el joc multijugador de preguntes i respostes entre els diferents barris de la ciutat. Agafa el teu telèfon intel·ligent, entra al web del concurs i escull un clan. Suma punts per al teu equip contestant correctament les qüestions plantejades en una gran pantalla, però vigila, el temps és limitat i no val a badar! En acabar el festival se sabrà quin equip en sap més sobre la nostra ciutat.

 


14f

Papitu

Cantonada del carrer de Pamplona amb el carrer de Tànger

 

Jordi Teixidó

A partir dels 10 anys. (Els tres dies a partir de les 19 h)

En Papitu és un capgròs amb barret i peanya. És alegre, ingenu i divertit, i està una mica tocat del bolet. Recita poemes absurds i canta cançons breus inventades. Sempre fa jocs de paraules que causen sorpresa i somriures. Papitu és una projecció d’uns 10 minuts de durada sobre un capgròs, apta per a tots els públics.


Idea i creació: Jordi Teixidó.
Disseny tècnic: Eloi Maduell.
Supervisió musical: Santi Vilanova.


2a

Xiu Xiu

DHUB Barcelona, metro Glòries
(Façana del DHUB Barcelona)

(Plaça de les Glòries Catalanes, 37)

 

David Torrents & Maurici Ginés

Xiu Xiu és un diàleg entre les persones i l’espai públic a través del soroll i la llum. Una creació que transforma la plaça de les Glòries Catalanes i la façana del Disseny Hub Barcelona en una gran orella que escolta i reacciona a les paraules. Xiu Xiu és un mapping a la façana de l’edifici que interactua amb BruumRuum!, el grafisme lluminós del paviment creat per David Torrents i arte3 Studio que interacciona amb el soroll ambiental de la ciutat. Una proposta de sorolls i onomatopeies que uneix la façana i el terra amb imatges animades.

 


Autors: David Torrents i Maurici Ginés.
Coordinació: artec3 Studio.
Disseny: David Torrents, Maurici Ginés i Jacqueline Molnár.
Interactiu: LedsControl i artec3 Studio.
Grafisme: David Torrents, Jacqueline Molnár i Alba Font
Mapping: The Others i artec3 Studio.
Sonorització: Pulmon Beatbox.


2b

Follow the Path

Estany del DHUB Barcelona

(Plaça de les Glòries Catalanes, 37)

 

Bego M. Santiago

Follow the Path explora la manera com el contagi emocional influeix en conductes col·lectives a través d’una videoinstal·lació que projecta petits nedadors animats sobre les aigües de l’estany del Disseny Hub Barcelona. El moviment sincronitzat d’aquests nedadors combina el caos amb patrons geomètrics basats en l’harmonia de les esferes, una antiga teoria pitagòrica segons la qual l’univers és governat per proporcions numèriques harmonioses. Follow the Path juga amb les relacions entre art, misticisme i ciència, i posa de manifest els límits de la percepció, els processos del coneixement i la simulació del que és real.


2c

(In)Material

DHUB Barcelona, Sala C

(Plaça de les Glòries Catalanes, 37)

 

Associació Professional de Dissenyadors d’Il·luminació (APDI)

(In)Material reflexiona sobre la llum com a matèria intangible que revela la seva presència i les seves característiques només sota algunes condicions especials. La instal·lació fa que els punts de fuga esdevinguin els protagonistes i juga amb la transparència i la materialització. 


Autores del disseny: Mariel Fuentes-Ldluz i Michela Mezzavilla-reMM (APDI)
Autors de la programació: Protopixel
Patrocinadors: Difusiona, iGuzzini i Rosco


2d

Beyond

DHUB Barcelona,
Sala A  

(Plaça de les Glòries Catalanes, 37)

 

Playmodes

Beyond és un estudi sobre la perspectiva visual i auditiva. Un relat que narra la col·lisió entre dues forces oposades: l’interior i l’exterior, la foscor i la llum, la mort i la vida. A Beyond, les ones lumíniques i sonores creades a partir d’un programari propi condueixen el públic per un viatge sense moviment dins d’un túnel de 35 metres de longitud. Una experiència immersiva que fa visibles els punts de fuga i reforça els efectes de profunditat i de percepció de l’escala.

 Atenció: Aquesta instal·lació no és recomanable per a persones epilèptiques.


2e

Civilization (Megaplex)

Museu del Disseny de Barcelona. DHUB Barcelona

(Plaça de les Glòries Catalanes, 37)

 

Marco Brambilla. Fundació Sorigué

Civilization forma part de la trilogia Megaplex i es percep com una monumental pintura mural neobarroca, amb múltiples capes d’interconnexió d’imatges, que il·lustra una versió contemporània i satírica de les visions de l’apocalipsi i l’infern de Dant, al·ludint a conceptes com el càstig etern i la recompensa celestial. Marco Brambilla és un artista conegut per les seves elaborades recontextualitzacions d’imatges de la cultura popular i la història de l’art, que sotmet a un procés de desconstrucció i sobrecàrrega visual per parlar-nos d’una era d’inflació informativa i circulació promíscua d’imatges i sons.


2f

Escletxa Proxèmica

Vestíbul del DHUB Barcelona

(Plaça de les Glòries Catalanes, 37)

 

XAA. Xevi Bayona, Alba Colomer, Adrià Villarejo, Lola Solanilla 

Les escales mecàniques són l’artífex que comunica les dues altures del gran atri del vestíbul de l’edifici DHUB Barcelona. Dos murs a banda i banda generen una escletxa que converteix l’accés per les escales en un pas pregon entre dos murs de llum. Una experiència en la qual el moviment de les escales transforma les dimensions i les característiques de l’espai. Una porta d’entrada a Llum BCN.  


2g

Hack the Light UP

Torre Glòries.

(Avinguda Diagonal, 211)

 

ProtoPixel & Giulia Motteran

Hack the Light UP es la primera hackató de l’Estat en la qual professionals de la il·luminació com ara dissenyadors, arquitectes i tècnics col·laboraran amb programadors i makers durant 24 hores per innovar en el camp de la tecnologia lumínica i les seves aplicacions. L’hackató —de l’anglès hackathon, terme per referir-se a les trobades col·laboratives entre programadors— es compon de tres desafiaments: Wellbeing, com es pot millorar la qualitat de vida a través de la llum; Shopping Experience, com es pot innovar dins d’entorns comercials, i Espai Públic, com es pot millorar la nostra experiència a la ciutat a través d’una il·luminació més eficient i sostenible. Els guanyadors d’aquesta última categoria intervindran en la il·luminació de la Torre Glòries durant el festival Llum BCN 2018.

 


3

Flota...dos

Centre Comercial Glòries

(Avinguda Diagonal, 208)

 

David Moreno & Cia

Tard o d’hora s’havien de trobar. David Moreno i Cristina Calleja uneixen la seva sensibilitat en un espectacle màgic i delicat. I, evidentment, al seu hàbitat natural, pels aires. Un piano de cua penjat a 8 metres d’altura serà la porta al seu món singular, on descobriran una història d’amor emocionant. Poesia en estat pur, destresa, humor, la música com a llenguatge vehicular, dansa, acrobàcia, projeccions i llums ens transportaran a un univers únic i apassionant. «Encantitza’t»! Vine i flota amb nosaltres!


Codirecció, composició musical i pianista: David Moreno.
Codirecció, coreografies, trapezi i dansa: Cristina Calleja.
Creació de vídeo: Rodrigo Tamariz.
Disseny d’il·luminació: Lluís Martí.
Tècnic de so: Jordi Lleyda.
Tècnic de muntatge: Marc Vinyals.


4

Hypnocity

Edifici CNMC

(Carrer de Bolívia, 56)

 

SlideMedia

El procés d’hipnosi sempre és inconscient. En poques dècades hem passat de fixar els ulls al terra i al cel, a tenir-los contínuament observant imatges sintètiques. Quina tolerància tenim al bombardeig d’eslògans, colors, formes i músiques corporatives? Podem imaginar com seran les ciutats del futur amb relació a la publicitat? Hypnocity vol fer que ens adonem de la sobreexposició que patim, cada cop més, a missatges audiovisuals amb finalitats publicitàries, i sense adonar-nos-en. Un llenguatge de les imatges que impera a les ciutats d’un món digital, globalitzat i hiperconnectat. 

 


Direcció: Fausto Morales.
Motion graphics: Marc Calvet, Sergi Soley, Alex Romero, Tomàs Martí i Ada Morales.
Música: Redondez.
Producció: Dani Boada.
Tècnica: Jordi Llunell.


5

Bouquet d’abat-jours

Carrer de Bolívia

 

TILT

Bouquet d’abat-jours —en català, ‘pomell o ram de pàmpols’— és un conjunt de llums que recupera les línies dels llums tradicionals domèstics que podríem trobar a la sala d’estar per transportar-los, en una versió gegantina, als carrers de la ciutat. Al final de les tiges delicadament corbades floreixen les pantalles blanques, que, en caure la nit, revelaran la sorprenent màgia dels seus colors. Igual que els fragments lliures i acolorits d’un calidoscopi, els pàmpols transmeten infinitat d’imatges que juguen amb l’alternança de bells colors i revelen un univers oníric i modern.


6

Pla D

Passatge RBA. Avinguda Diagonal, 177

 

XAA. Xevi Bayona, Àlex Posada, Lola Solanilla, Alba Colomer, Adrià Villarejo

Tenir un pla B és una expressió freqüent per denominar un pla secundari, real o hipotètic, per seguir en el cas que el primer pla falli. En el supòsit que falli el pla B, tindríem un pla C, que podria ser el pla secundari del B. Millor tenir un pla D, que pot ser el sumatori de tots els plans. Un instant del procés creatiu que, inevitablement, ha de prendre forma o formalitzar-se en un instant. Pla D o la instantània d’un procés es formalitza en una escultura lumínica que interactua amb la música del mateix espectacle.


7

Axioma

Universitat Pompeu Fabra, Campus del Poblenou

(Carrer de Roc Boronat, 138)

 

Onionlab

Axioma és un espectacle de mapping 3D estereoscòpic, compost amb imatges de dues dimensions que tenen la propietat de provocar un efecte tridimensional. Les imatges es projecten sobre una gran façana i s’han de mirar amb unes ulleres especials que es facilitaran al públic abans de començar l’espectacle. Es tracta d’una interpretació de la geometria com a branca matemàtica encarregada de l’estudi de les propietats de les figures geomètriques, punts, rectes, plans, corbes, superfícies, polígons, etc. Axioma és un viatge fascinant que ens portarà a través de diferents etapes o dimensions: dimensió 0, el punt; dimensió 1, la recta; dimensió 2, el pla; dimensió 3, els volums; dimensió N, cossos geomètrics complexos.


Producció: Onionlab
Director: Jordi Pont
Música i disseny de so: uunnoo + lko
Artistes 3D: Mike van der Noordt, Dominic Plaza, Santi Morrison, Andrée Chujutally i Aris Serrallonga
Artwork de la dimensió 2: Danny Ivan


8a

L’exèrcit de la llum

 

Brodas Bros

Carrer de Sancho de Ávila. Entre el carrer Badajoz i el carrer de Ávila

Sempre podem trobar un bri de llum en la foscor. Amb aquest lema, la companyia Brodas Bros busca il·lusionar i emocionar totes les persones que es trobin amb el seu exèrcit. Un espectacle ple de llum, amb un vestuari dissenyat i programat al ritme de la música i sincronitzat a la perfecció amb els moviments i les coreografies que tant caracteritzen aquesta companyia. Després d’una gira per Xile, França, la Xina i arreu del món amb el seu espectacle de robots lluminosos BR2, tornen a Barcelona amb L’exèrcit de la llum, la seva nova proposta.


Direcció i coreografia: Clara Pons i Lluc Fruitós.
Disseny i confecció de vestuari: Antonio Martínez i Lluc Fruitós.
Programació: Pol Fruitós.
Ballarins: Brodas Bros


8b

Runner 2

Espectacle itinerant

 

Eyesberg

Un personatge singular, la dansa, la llum, la vida frenètica, el carrer… donen vida a un ésser que viatja entre el present i el futur. Potser és una fada contemporània? Potser el seu moviment sublim ens transporta a escenes mitològiques? O potser als grans ballets russos? Trobaràs aquest espectacle itinerant per sorpresa al sud del recorregut de LlumBCN.


Música: Arturo Calvo Urbina
Artistes: Linn Johansson i Laia Tafur.


9

Pleasant Places

Can Framis

(Carrer de Roc Boronat, 116-126)

 

Quayola

 Amb el mateix títol que la primera sèrie de gravats paisatgístics que es van crear a Holanda al segle xvii, Pleasant Places consisteix en una sèrie de pintures digitals que exploren els límits entre la figuració i l’abstracció. Inspirada en l’obra de Vincent van Gogh, aquesta instal·lació torna a visitar els mateixos paisatges de la Provença 125 anys després que ho fes el pintor neerlandès. Els paisatges serveixen de punt de partida, un pretext per donar forma a un moviment i una visió interiors. Pleasant Places desafia la imatge fotogràfica i proposa formes de visió i de síntesi alternatives.


 • Espais transformats

 • Instal·lacions i espectacles

 • Mitgeres

 • Recorregut recomanat

 • Mercat gastronòmada Van-Van Foc

 • Socis del Poblenou Urban District adherits a Llum Bcn

 • i

  Informació

 • Establiments de restauració adherits amb el suport de Freedamm

 • Punt de recàrrega de dispositius mòbils amb el suport de Nissan

 • La vostra posició

Per activar la geolocalització, ha de clicar sobre el cadenat verd de la barra del navegador

Amb el mòbil, pots consultar la teva ubicació dins Llum BCN fent clic aquí.